Кампанията за облагородяване на плевенския зоопарк „Кайлъка“ набира нови последователи

0
116

Кампанията за облагородяване на плевенския зоопарк „Кайлъка“ набира нови последователи. След началото, поставено преди седмица лично от министъра на екологията Петър Димитров, кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов и десетки плевенски семейства, които засадиха дръвчета на мястото на премахнати стари и болни, тази събота и неделя доброволци и служители почистваха и боядисваха съоръжения, подмениха и част от старите указателни табели.

„След обявяването на кампанията самият аз не очаквах такъв силен отклик – звънят познати, приятели, хора идват на място и питат с какво могат да бъдат полезни и как и кога да се включат в инициативата. Разбира се, не липсват и песимисти, но те са единици. Така, след поредица запитвания, се организирахме във втора доброволческа инициатива“, разказа Любомир Андреев – директор на Общинското предприятие „Акварел“. Фирмата стопанисва зоопарка и отговаря за неговата поддръжка.

По време на акцията в почивните дни са боядисани и освежени входът на зоопарка и парапетите до помещенията на емутата и носатите мечета. Почистени и боядисана са къщичката на птиците в езерото в парка и част от мрежите, ограждащи помещенията на животните. Също така са почистени част от пешеходните алеи, дезинфекцирани са тревни площи и са подмени част указателните табели в района.

От зоопарк „Кайлъка“ могат да се похвалят и с първи промени в броя и състав на обитателите си – въз основа на договор за размножителен заем е направена размяна с Ловешкия зоопарк: срещу бодливо свинче в Плевен е пристигнало ему и птиците са вече двойка. Посетител на зоопарка пък е направил дарение – лебедоподобна гъска, която вече успешно се аклиматизира в новия си дом.

Идеята на кампанията за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ е с общи усилия мястото, в което поколение плевенчани имат своите хубави спомени, да стане по-чисто и приветливо както за животните, така и за посетителите. Предстои почистване на езерото на водоплаващите птици от наноси и нападали листа и клони, ще бъдат почистени и освежени и клетките на животните. Търсят се възможности и осигуряването на нови животински видове за обогатяване на зоокъта. Дарители вече помагат и с храна за животните.

 В зоопарк „Кайлъка“ живеят около 160 животни от 27 вида. Той е създаден през 1956 година. С договор от 22.01.2021 г. Защитена местност Кайлъка е предоставена безвъзмездно за управление на Община Плевен. Зоологическата градина попада в обхвата на Защитена местност Кайлъка и е публична държавна собственост съгласно Акт №4910 от 14.04.2010 г. Съгласно решение от март 2005 г. на Общински съвет – Плевен, зоопаркът е предоставен за управление на общинското предприятие „Акварел“.  

Информация: Община Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here