Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

0
72
книга

Световният ден на книгата отбелязваме на 23 април. Датата е избрана, тъй като на този ден са се родили и/или са починали известни писатели, между които Мигел де Сервантес, Уилиям Шекспир,, Владимир Набоков, Морис Дрюон, Мануел Валехо. Вероятно Празникът има и своя първообраз – това е идеята каталунската традиция на 23 април да се подарява книга.

Целта на Световния ден на книгата е да провокира хората да четат повече, както и книгоиздаването. Сходна роля имат и инициативите „Голямото четене“, „Малкото голямо четене“, „Походът на книгите“.

През 2001 година ЮНЕСКО присъжда за пръв път титлата „Световна столица на книгата“ на град Мадрид. Оттогава всяка година един град в света е удостояван с това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.

С честването на такъв ден ЮНЕСКО се опитва да насърчи колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от четенето, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос на онези, които стоят зад направата на всяка книга.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here