Изявени творци от България и чужбина се включват в Международния пленер по живопис в Плевен

0
203
ХГ

Международен пленер по живопис ще се проведе от 1 до 7 септември 2023 г. в Плевен. Организатори са Община Плевен и Художествената галерия „Илия Бешков”, която е домакин на събитието. Съгласно статута на културното събитие в него ще участват десет художници: Димитър Василев, Павлин Ковачев, Николай Неделчев и Румяна Симеонова от СБХ – Плевен, Иван Обретенов – Варна, Ивелина  Иванова – Шумен, Петър Тепсизов – Ямбол, Радослав Нейчев – Оряхово. Също съгласно регламента участват и двама художници от побратимени с Плевен чуждестранни градове: Елизабета Волку – Браила, Румъния, и Мартин Якимовски – Битоля, Република Северна Македония.

Творците ще рисуват по две картини, за едната от които ще получат хонорар, а втората ще дарят. Всички платна ще станат притежание на фонда на ХГ „Илия Бешков”. По време на работата им галерията ще бъде отворена за посетители, които биха проявили интерес към процеса и самите автори. В рамките на пленера се предвижда представяне на отделните автори с техните материали – под формата на открита среща-разговор с останалите участници, журналисти и публика в дните 2, 3 и 4 септември от 17.00 часа.

Пленерът ще бъде открит официално от кмета на Община Плевен Георг Спартански на 01 септември, в 11.00 ч., в ХГ „Илия Бешков”. Събитието ще завърши с откриването на обща изложба на участниците на 7 септември от 17.30 часа в залите на галерията.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here