Изложба скулптура с послание да следваме светлината открива проф. Кирил Мескин в галерия “Пролет” в Бургас

0
401
Кирил Мескин
Мъжки торс, автор: Кирил Мескин

Изложба скулптура с послание да следваме пътя към светлината ще открие проф. Кирил Мескин в галерия “Пролет” (ул. “Лермонтов” 32) в Бургас. Вернисажът, който чакат с нетърпение верните почитатели на виртуозния майстор и изявени колекционери, ще е на 7 септември, от 17 до 19,30 ч. Експозицията може да бъде посетена до 7 октомври 2023 г.

В юбилейната за именития български автор с плевенски корени година поканите за изяви са многобройни. Галерия “Пролет” е сред предпочетените от него, защото е традиционен, чакан и обичан гост в експозиционните й пространства. Скулпторът е създал 11 уникални творби за тази изложба, като предпочитаните от него материали са мрамори в различни цветове и гранит. Авторът сподели за “Духът на Плевен”, че стремежът му винаги е да представи красотата на природните материали, създадени по неповторим начин от Бог. С огромна любов и прецизност той преодолява патината на времето, полира до съвършенство и представя художествената си идея, следвайки хармонията.

Мъжки торс със син акцент, изпълнен в чистобял мрамор, е специалното посвещение на автора към всички истински мъже. Публиката ще има възможност да види и серия от четири абстрактни работи, наречени “Път към светлината”. В тях са претворени традициите на българското народно творчество, а посланието им е да разчупим духовния мрак, който стои на пътя ни като българи, и да се устремим уверено към светлината.

Тази творческа идея пронизва цялата експозиция на Кирил Мескин, а може да се каже, че е водеща за него и във всичките му творчески търсения. Като виртуозен майстор на скулптурата той винаги се стреми към красотата и я пресъздава с огромно вдъхновение. С вътрешните си сетива чува застиналата музика в камъка и я облича във вечна дреха – тази на разноцветните мрамори и гранита. Музика, която носи просветление, стремеж към божествените откровения, към хармония и вечни стойности, а именно те са животоспасяващи за човешките души.