Изложбата живопис „Дух и материя“ озари с позитивна енергия и морска красота Каменната зала на „Двореца“ в Балчик

0
2057
Изложба
Изложба "Дух и материя" 2020, Двореца - Балчик. От ляво надясно художниците: Димитър Райколов, Теменужка Димова, Милена Костуркова, Огнян Кузманов, Галя Георгиева (организатор на културни събития в "Двореца") и Живко Желязков.

Изложбата живопис „Дух и материя“ озари с позитивна енергия и морски пейзажи Каменната зала в Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик. Платната, отразяващи преди всичко неповторимата красота на това уникално кътче от Северното Черноморие, бяха подредени тази вечер. Официално откриване не се състоя, заради противоепидемичните мерки, но събитието беше посетено от любители и ценители на изобразителното изкуство, присъстваха Галя Георгиева – организатор на международни фестивали, културни дейности и специални събития в „Двореца“, журналисти и авторите на творбите. Експозицията може да бъде разгледана до 12 юли 2020 г.

Димитър Райколов

Творбите бяха създадени по време на пленера „Пространство и време“, който започна на 22 юни и се проведе за втора поредна година по идея на плевенския художник Огнян Кузманов, с любезното съдействие на домакините и подкрепата на спомоществователи, сред които и Сдружение „Духът на Плевен“ в лицето на доц. Емилияна Конова, управител на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“.

Петър Петров
Петър Петров

В първото издание на пленера през август 2019 г. се включиха изявени художници от Русия, Латвия, Украйна и България. Тази година бяха поканени творци от Украйна и Полша, но поради възникналата пандемия от COVID–19 беше невъзможно те да присъстват.

Огнян Кузманов

В настоящата експозиция своя натюрел и естетика споделят с публиката плевенските автори Огнян Кузманов и Милена Костуркова и изявените български художници Теменуга Димова, Димитър Райколов, Петър Петров и скулпторът Живко Желязков, пристигнал специално за пленера от Париж, където твори и работи вече 30 години.

Теменуга Димова

Повечето творци са свързани чрез непреходната сила на многогодишно приятелство, зародило се по време на обучението им в Художествената гимназия в град Казанлък и устояло на превратностите на живота. Тази невидима спойка между тях е осезаема и в настоящите им работи, изобразяващи морски пейзажи, портрет и българска черга, вплела колоритни гледки от Родопите.

Теменуга Димова

Тук са вечните символи на безкрайната водна шир, която за чувствителните сетива на хората на изкуството е жива, пленяваща и провокираща вълнение и творчески пориви всеки миг. Изложбата покорява с топлина, откровеност и мощен заряд от багри, форми, внушения и вдъхновяващи морски изживявания, с които неповторимата енергия на „Двореца“ дарява всеки творец.

Милена Костуркова
Живко Желязков
Живко Желязков
Огнян Кузманов

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here