Пианистът Славчо Тодоров: Искам да съм пример и вдъхновение за по-младите музиканти

0
1338
Славчо Тодоров

Пианистът Славчо Тодоров завърши Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен тази учебна година и ще продължи своето висше образование в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София при проф. Борислава Танева. Двамата с акордеонистката Михаела Хиткова, също абитуриентка и възпитаничка на елитната гимназия, ще представят онлайн концерт днес, 29 юни, от 20 часа. Събитието ще бъде излъчено на официалната страница на школото във Фейсбук. Двамата талантливи и доказани музиканти с преподаватели съответно Антоанета Воденичарова и Ценка Тодорова ще зарадват с тази поредна изява многобройните си почитатели и ще изразят благодарността си към всички учители, които са ги водили по пътя на познанието през годините.

Обещаващите инструменталисти са оценявани винаги подобаващо през годините и имат богати колекции с призове от престижни национални и международни конкурси. През май месец тази година Славчо Тодоров отново доказа високата си класа. Тогава той спечели първа и втора награди в своята възрастова група от Международния конкурс „Музика през вековете“ – Великобритания. Успехът е особено ценен, тъй като е постигнат в условията на дистанционно обучение.

Славчо Тодоров е роден през 2002 година в град Лом, където още 5-годишен взема първите си уроци по пиано при Ивон Иванова. През 2012 г. е приет в НУИ „П. Пипков” в Плевен в класа на Антоанета Воденичарова. Има много концертни изяви на международни музикални фестивали в Плевен, Варна и София, самостоятелен концерт в град Вилхелмсхафен, Германия, и като солист на Академичния симфоничен оркестър при НМА „П. Владигеров” в София с диригент Ерхан Торлалар.

Носител е на награди от национални и международни конкурси, межсу които НК „Стелла Ослекова“ – Пловдив, НК за изпълнение на българска музикална творба „Върбан Върбанов“ – Бургас, НК за пианисти „Мила Михайлова“ – Варна, МК за млади пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ – Шумен, Международен клавирен конкурс „Лист-Барток-Кодай“ – София, МК по пиано „de BACH au JAZZ“ Атина, Гърция, Международен музикален конкурс „Classic Pure“ – Виена, Австрия, Международен музикален конкурс – Женева, Швейцария, Международен музикален конкурс „Best Beethoven Performance“ – Лондон, Великобритания и много други.

От 2019 г. участва в клавирно дуо с Борил Марков и заедно печелят Първа и Специална награди от XII международен музикален конкурс „Франц Шуберт“ Русе, Първа награда от международен музикален конкурс „Best Schubert Performance“ – Лондон, Великобритания, и Първа награда от VI международен музикален конкурс – Лондон, Великобритания. От 2017 г. е и курсист при проф. Людмил Ангелов в Нов български университет в София. Участва множество майсторски класове. 

Да Ви върна в началото на пътя Ви – как избрахте пианото за Ваш инструмент?

Бях много малък – 5-годишен. В детската градина в град Лом, откъдето съм родом, имаше група по пиано и аз пожелах да свиря. Така започна всичко. Преподаваше ми Ивон Иванова. След края на четвърти клас кандидатствах в НУИ „П. Пипков“ в Плевен и ме приеха в класа на г-жа Антоанета Воденичарова.

И нещата започнаха да се случват на по-сериозно ниво?

О, да.

Кое е най-важното, на което Вашата преподавателка успя да Ви научи?

Научи ме на самокритичност и дисциплина. Да търся слабите си места и да се самонадграждам все повече и повече.

Славчо Тодоров с учителката си по пиано Антоанета Воденичарова.

Някой занимава ли се с музика в семейството Ви?

Не. Имам братовчед, който е цигулар в 10-ти клас на НУИ „П. Пипков“ в Плевен.

Как се виждате след приключване на висшето си образование?

Имам желание да се реализирам като концертиращ пианист – солов, да се занимавам с камерна музика. Не искам да се ограничавам в България само, а да се изявявам където и да. Да участвам в престижни конкурси.

Сериозна работа Ви очаква. По колко часа на ден работите?

Различно е. Докато бяхме под карантина, имах на разположение цели дни да се упражнявам. Свиря по 5-7 часа на ден, понякога 8 – с почивки, разбира се.

Имате ли моменти на претоварване и как релаксирате?

Доста често се случва да се пренатоваря, гръмва ми главата и трябва да си почина. Обичам да се разхождам с приятели, или да гледам сериали, филми.

Обичате ли да пътувате?
Да.

Как ще прекарате лятото?

Юли месец заминавам за Германия, родителите ми живеят там и всяко лято съм при тях. Там имам пиано, така че продължавам да свиря.

Какво Ви даде музиката през всички тези години, през които на практика сте се изградил като личност?

Музиката ме мотивира много, успокоява ме, когато съм в различни настроения. А на сцена мога да се изразявам без думи.

Преодолявате ли сценичната треска?

Винаги има сценична треска, но мисля, че я контролирам.

Приключихте един важен етап от Вашето образование. Какво Ви предстои?

Ще продължа обучението си при проф. Борислава Танева в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Ходил съм на уроци при нея, харесвам начина й на работа и това, че дава всичко от себе си на своите студенти. Вече съм приет с оценката от музикалната ми матурата – това е изпитът. Класирането излиза на 8 юли и след това ще се запиша.

Имате ли любими композитори, чиито произведения винаги изпълнявате с удоволствие?

Шопен и Лист са ми много любими. Харесвам Лист заради техническата част, чрез която мога да покажа своите технически умения, а Шопен по-скоро заради повечето музикалност, чрез която показвам по-различни умения.  

Как смятате – има ли възможности за добра реализация на инструменталистите в България?

Да, смятам, че има. Затова и останах тук, въпреки че много хора са на друго мнение. Аз съм убеден, че възможности за реализация има, ако човек полага нужните усилия.

За какво мечтаете?

Мечтая по-младите пианисти да се възхищават от работата ми, да бъда пример за тях. Много пъти са ми казали, че искат да са като мен, което много ме радва.

Да си пример е голяма отговорност.

Да, да, така е.

Много добър дует сте с пианиста Борил Марков, който също е ученик на г-жа Воденичарова. Той продължава обучението си, тъй като е по-малък, но предполагам, че трудно ще реализирате съвместни изяви занапред.

Да, няма как да се случва, но работата на един музикант с друг, по-опитен, винаги му носи много. Много е важно такова творческо партньорство.

Славчо Тодоров и Борил Марков

Има ли музиканти, на които се възхищавате?

Да, възхищавам се на пианиста Дмитрий Шишкин, той е руснак, на 28 години е. Следя го много внимателно. Участвал е на най-големите конкурси, има концерти навсякъде. Той ми е примерът, който следвам, и искам да постигна това ниво.

Харесвате руската музикална школа?

Да, много я харесвам. Бих се радвал някой ден да имам концерт в прекрасна зала в Русия.

Пожелавам Ви го! Какво ще представите в днешния онлайн концерт?


Ще изсвиря Прелюд и фуга от Й. С. Бах, Соната № 13 от Бетовен, Първа балада на Шопен и Етюд оп. 10, № 5 – от същия композитор, и „Перпетуум мобиле“ от Панчо Владигеров. С тази изява изказвам специална благодарност на г-жа Воденичарова и на всичките ми преподаватели през годините.   

Успех във всичко!

Благодаря!

Славчо Тодоров

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here