Акордеонистката Михаела Хиткова: Мечтая всички хора да са щастливи и да има всеобщ мир

0
1491

Акордеонистката Михаела Хиткова завърши с отличие Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен тази учебна година и ще продължи своето висше образование в Мюнхен, Германия. Двамата с пианиста Славчо Тодоров, също абитуриент и възпитаник на елитната гимназия, ще представят онлайн концерт на 29 юни 2020 от 20 часа. Събитието ще бъде излъчено на официалната страница на школото във Фейсбук. Двамата талантливи и доказани музиканти с преподаватели съответно Ценка Тодорова и Антоанета Воденичарова ще зарадват с тази поредна изява многобройните си почитатели. Обещаващите инструменталисти са оценявани винаги подобаващо през годините и имат богати колекции с призове от престижни национални и международни конкурси. Наскоро Михаела Хиткова спечели първа награда в своята възрастова група от 19-я Национален конкурс с международно участие „Танцуващи клавиши“, който се проведе в град Нови пазар.  

Талантливата млада дама започва да свири на акордеон 5-годишна при Латинка Банева в родния си град Ловеч. През 2015 г. постъпва в НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен в класа по акордеон на Ценка Тодорова. Участва в майсторски класове на Юрий Шишкин, Фредерик Дешамп, Франк Анжелис, Красимир Щерев, Владимир Мандич, Владимир Зубицки, Мартинас  Левицкис  и Вероника Тодорова. Печели призови награди от Международния фестивал „Акордеомания“ – Плевен, Междунардония фестивал „Мехфест“ – Белград, Международния конкурс „Г. Гълъбов“ – Бистрица, Националния конкурс „Танцуващи клавиши“- Нови пазар и др. Носител е на стипендии за деца с изявени дарби и таланти.

Защо избрахте акордеона за Ваш инструмент?

Бях 5-годишна, когато се впечатлих от акордеона, на който ни свиреше в детската градина в Ловеч г-жа Латинка Банева. Харесах много инструмента и започнах да ходя на уроци при нея в местното читалище, а учех в общообразователно училище до 7-ми клас, когато кандидатствах и бях приета в НУИ “Панайот Пипков“ в Плевен – в класа на Ценка Тодорова.

На какво Ви научи образованието в НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен?

На самодисциплина и на това, че всичко се постига с много труд. Освен това се убедих, че ако искаш силно нещо, можеш да го постигнеш. Моята преподавателка Ценка Тодорова ме научи, че при изучаването на някакъв инструмент самоконтролът и търпението са много важни.

Какъв е ритъмът Ви на работа? Имате ли периоди на почивка, или натоварването винаги е усилено?

За всеки музикант този ритъм е индивидуален. Винаги е нужно да има почивка, защото без нея нещата не се получават. Тя не е някакво табу.

Има ли разлика в подготовката Ви за сериозна изява – концерт или конкурс, и ежедневната Ви работа?

Общо взето няма промяна. Винаги свиренето е усилено – няма никакво значение дали имам, или нямам изява. Разбира се, когато имам изява, и притеснението започва няколко дни преди това, но то помага по-късно, на сцената, да не си напрегнат чак толкова.  

По колко часа на ден отделяте за свирене?

Преди конкурс работя по около 7 часа дневно. Иначе свиря по 5.

Предполагам, че разделяте това време на няколко блока.

Да, правя почивки.

Къде ще продължите висшето си образование?

Предстоят ми кандидатстудентски изпити в Мюнхен, Германия. Ще продължа обучението си при Красимир Щерев.

Как избрахте бъдещия си преподавател?

Г-жа Ценка Тодорова много ми помогна, тя ме насочи, а и харесвам начина на преподаване на Красимир Щерев – аз съм посещавала негови майсторски класове.

Михаела Хиткова и Ценка Тодорова
Михаела Хиткова с преподавателката си Ценка Тодорова

Как се виждате след 5 години? Къде бихте искали да се реализирате – в чужбина, у нас?

Много бих искала да се върна в България, но реализацията за инструменталисти е много трудна. В Германия има няколко възможности – солова кариера, солист на филхармония или преподавател. Бих се радвала да се реализирам като преподавател в България.

Ако се случи, ще продължите школата на Вашите преподаватели. Важно ли е да има приемственост между поколенията?

Да, важно е, разбира се. И трябва да го има уважението ученик и учител, а преподавателите трябва да уважават мнението на своите ученици.

Извън заниманията с акордеон какви интереси имате? Имате ли хобита?

Обичам да рисувам и да чета книги. Така релаксирам след усилното свирене през деня.     

Какви книги предпочитате?

Романтични или забавни, за да ме разтоварят.  

А с рисуването кога започнахте?

Съвсем в начален стадий съм. Имам потребност да рисувам, когато видя нещо красиво или интересно за мен.

За какво мечтаете?

Мечтая всички хора да са щастливи и да има всеобщ мир.

Смятате, че хората сме много свързани и не е възможно единици от нас да са щастливи и задоволени, при условие че има много други, които живеят в крайна бедност или в условията на военни действия?

Да, мечтата ми е хората имат равен достъп до образование, здравеопазване и всички блага на цивилизацията и да няма такива големи разлики между тях.

Дано това се случи някога. В крайна сметка, всяко следващо поколение носи и материализира нови идеи в развитието на обществата. А зелените идеи близки ли са Ви – за опазване на природата, чистота на храната, водата, въздуха?

О, да, това също е много важно. Изключително важно е всички да се научим да пазим нашата природа, защото тя е нещото, без което ние не можем.

И сме част от нея. Тя е нашият дом. Водите ли здравословен начин на живот?

Да, старая се да се храня здравословно. Опитвам се да пазя и фигурата си, да се грижа за тялото си.

Благодаря Ви за този разговор! Желая Ви успех с кандидатстването, а в бъдеще – да се върнете в България и да преподавате наученото в чужбина на нуждаещите се деца тук, които, убедена съм, ще го оценят.   

И аз благодаря!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here