Изложбата „Нюанси на времето“ на Огнян Кузманов ще носи светлина и надежда – контрапункт на изпитанията през 2020 г.

0
837
Огнян Кузманов

Светлина, надежда, вяра – това ще са посланията, които известният плевенски художник Огнян Кузманов ще изпрати към публиката в България и чужбина с изложбата си „Нюанси на времето“, която ще бъде открита през пролетта на 2021 г. в Плевен. Тя ще включва 15 живописни платна, които ще разкажат за случващото се в душите на творците по време на социалната изолация, наложена заради епидемията от коронавирус. За хората на изкуството, особено за свободните артисти, неочакваните изпитания на 2020 г. донесоха много трусове. В тези драматични месеци най-важната комуникация за тях – тази с публиката, беше преустановена, а това провокира множество страхове, депресивни състояния и огромни финансови трудности за не малко от тях.

„Картините разказват за промените, които настъпиха неочаквано и се отразиха на всички аспекти на живота ни. До преди година никой не си е представял, че може да се случи нещо подобно. За свободните артисти това беше сериозно изпитание, защото социалната изолация прекъсна възможностите им за комуникация с публиката. Нещата станаха много сложни още по време на първата вълна на пандемията. Ето, сега затвориха и галериите, което, според мен, изобщо не трябваше да се прави“, коментира Кузманов.

Реалността го мотивира да създаде тази експозиция като хроника на времето, но с огледален смисъл. Затова тя няма да носи мрачни настроения, а ще внуши, че и в най-тежките моменти от живота има надежда, светлина, вяра. И както годишните сезони се сменят, така и събитията в  човешкия живот са белязани от възходи и падения.

Художникът оформя идеята си като проект, с който кандидатства за финансиране от Министерството на културата по програма „Творчески инициативи“. По нея се отпускат по 4000 лева на българските независими артисти от различни сфери на изкуството, ако представят достоен самостоятелен проект на българска тематика. За тази антикризисна мярка са заделени 12 милиона лева от отпуснатите от правителството общо 15 милиона по сметката на Министерство на културата, като средствата се разпределят чрез Национален фонд „Култура“.

Проектът на Кузманов е одобрен, а финансирането е осигурено миналия месец. Той вече е закупил материалите с част от средствата и е започнал работа по първите картини. „Вече три месеца обмислям как ще разработя темата, макар че това са ежедневни състояния, които се променят, а като сложиш картината на статива, нещата тръгват в различни посоки. В крайна сметка ще потърся това, което съм заложил като идея. Експозицията ще е със светло излъчване, а хората трябва да са оптимисти и да вярват и на себе си, и на силата, която ни е дадена от горе. Надявам се догодина животът да се върне в предишния си ритъм“, сподели за „Духът на Плевен“ художникът.

Подготовка на първата картина.

Изложбата ще бъде пътуваща. Първото й представяне ще е на 22 март 2021 г в галерия „РосАрт“ в хотел „Ростов“ в Плевен. Две седмици по-късно ще отпътува за Галерия „Серяковата къща“ в Троян, а след това ще бъде открита в галерията в Културния център на град Козлодуй. Четвъртата спирка на експозицията ще е на 27 април 2021 г в Художествената галерия „Искра“ 4 в Казанлък. През лятото на 2021 г изложбата ще бъде подредена в Каменна зала на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик. „Идеята е тази експозиция да пътува. Вероятно ще бъде екпонирана и в други галерии в страната. Освен това д-р Енцо Палодето, който 10 години организира мои изложби във Франция, ще съдейства за представянето й там през есента на 2021 г. Специално искам да благодаря на „Духът на Плевен“ за медийното партньорство по проекта и на г-жа Емилияна Конова, която винаги е подкрепяла пленерите и изложбите, които организирам. Надявам се и в бъдеще да работим заедно, за да се случват нещата“, каза още Огнян Кузманов.  

Подготовка на първите картини от изложбата „Нюанси на времето“.

 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here