10-годишният Никола Кацарски спечели Супергран при от Международния фестивал „Българска душа на Святата земя“ в Израел

0
1021
Никола Кацарски
Никола Кацарски

9-годишният Никола Кацарски спечели Супергран при от онлайн изданието на Международния фестивал „Българска душа на Святата земя“, който се проведе в град Бат Ям, Израел и се организира от Артсалон „Сели – култура на народите“. Високото отличие е в раздел „Проза“. Плевенчанинът впечатли журито с приказката си „Божана и Дар“, в която са включени герои от българската митология.


Никола Кацарски

Талантливият плевенчанин участва и в раздел „Рисунка“ със свои творби, за които е отличен с втора награда. В това направление се изявява и неговата сестра-близначка Марина, която печели трета награда.

Марина Кацарска
Марина Кацарска
Марина Кацарска

Във фестивала се конкурират творци от 23 държави и четири континента, като участниците се изявяват в различни направления. Целта на артфорума е съхранението на културното наследство на България и Израел, обмен на културите между двата приятелски народа, обединяване на българите по света чрез съхраняване на българските  корени, традиции и обичаи, интеграция между българските общности по света и популяризация на българската духовност и култура. Особена значимост на проекта е представяне на творци във всички области на изкуството, които живеят в различни точки на света.

Марина и Никола Кацарски

Поука от приказката „Божана и Дар“ на Никола Кацарски:

„Божана, Дар и мечката поели щастливи по дългия път към дома. Вървейки, децата си мислели за благородството на мечата душа, притекла се на помощ, въпреки разкъсваното ѝ от мъка сърце; за зрънцето добро, което се криело дори в „най-злия демон“ и нетърпеливо чакало да излезе на бял свят, само било нужно някой да го полее… с доверие, уважение и любов.“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here