Изложба с макети на културни и исторически обекти от общата история на България и Румъния гостува в Плевен

0
862
макет

Изложба с 18 макета на културни и исторически обекти от общата история на България и Румъния ще гостува в Плевен. Събитието е по проекта „Дунав – река с много обща история“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие” по Програма „Интеррег V-A Румъния – България“. Водещ бенефициент по проекта е фондация „Отворена длан“ – България, и партньор Окръжен музей Телеорман, Румъния.

Експозицията ще бъде достъпна от 11 до 23 септември 2020 г. в сградата на Регионалния исторически музей – във Второ изложбено фоайе. Работното време е от 9.30 до 18.00 ч.

Представени са макети на два обекта от Плевен – Панорама „Плевенска епопея 1877“ и Регионалния исторически музей. Другите експонати от България са на административната сграда на Регионалния исторически музей във Видин, Скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски“ (с. Басарбово, Русенски Лом), Католическия храм “Св. Йосиф”  (c. Бърдарски геран), Държавната търговска гимназия “Димитър Хадживасилев“ (Свищов), хотел “Ана Палас” (Русе) и Художествените галерии в Тутракан и Добрич.

Представените макети на обекти в Румъния са на Музея на изкуството и етнографията (гр. Калафат), църквата на манастира Дервент (с. Галица, окр. Констанца), църквата „Св. Никола“ (гр. Констанца), на параклиса “Стела Марис“ от Витанещи (гр. Александрия), Константиновия мост (гр. Корабия, окр. Олт), Паметник на Независимостта (гр. Турну Мъгуреле), манастир Водица (гр. Оршова), Кралския дворец в Констанца със сегашно име – Трибунал Констанца, и църквата „Св. Николай“ в Истрия.

Всички макети разполагат с индивидуално звуково и визуално описание, които предоставят чудесната възможност на всеки посетител да се запознае с част от културното и историческо наследство на България и Румъния и тяхната обща история.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here