Колекция с неподражаеми творби на големия български художник Димитър Казаков – Нерон гостува в ХГ „Илия Бешков“

0
1361
Димитър Казаков - Нерон

Колекция с творби на Димитър Казаков – Нерон гостува на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен. Експозицията включва 30 рисунки и акварелни творби от най-ранните студентски години на художника до зрелия му период. Творбите са избрани от фонда на ХГ „Теофан Сокеров“ – Ловеч.

На откриването на изложбата снощи присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, които изразиха своето задоволство от значимото културно събитие в началото на новия творчески сезон. Художникът Иван Велчев – Йово, от ХГ „Илия Бешков“ сподели свои впечатления от познанството си с големия български художник Нерон, който сякаш все искал да отлети от тази Земя. За автора и неговото творчество, както и за голямата колекция с негови творби, която дарява на Ловеч, разказа Валентин Узунов, директор на Ловешката художествена галерия.  

В живописните си платна Казаков създава нова българска митология, обогатена с примери от световното културно наследство. Независимо от разнообразните, дори експериментални материали и техники, с които работи, уникалният почерк на Нерон е безпогрешно разпознаваем. Майстор на маслената живопис, но и творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията и смесените техники. Фигурите в неговите картини са устремени към отвъдното, обгърнати от мистичен ореол, а внушението за тайнствената същност на вселената се подсилва от присъствието на характерни символи знаци.

Голямото признание на художника у нас и по света са десетките представени експозиции в престижни галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Люксембург и други. Произведения на Димитър Казаков-Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, музея „А.С.Пушкин“, Москва, Императорската колекция, Токио, и на много частни колекции.

Колекцията ще бъде в Плевен до края на септември.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here