Издателство „Северно ехо” представя три книги със стихове, разкази и публицистика на писателя и журналист Любомир Духлински

0
191
ХГ
ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев"

Поетесата и журналист Татяна Любенова ще представи три книги на своя съпруг Любомир Духлински. Четивата са дело на издателство “Северно ехо” – Плевен, на което двамата са създатели. Срещата с публиката ще е на 16 ноември, от 17 ч, в ХГ Дарение “Колекция Светлин Русев”.

В книгата „Занаят за ангели” са включени 21 разказа. В първия раздел на четивото са вплетени истински случки от живота, в които героите имат своите прототипи в действителността. Тематиката е многоцветна: понякога има драматизъм и тъга, но и хумор, сатирични и весели нотки, които придават плът и жизненост на образите и потвърждават правилото, че животът никога не е само черен или само бял, а много по-богат на чувства, усещания и визуалност.

Във втория раздел на прозаичната книга са включени така наречените Съвременни български народни приказки. Те са родени от нашата следдемократична действителност и намират своите аналози в българската фолклорна традиция: „Двоица братя юнаци”, „За думи – жълтица”, „Защо не убиват старите хора”, „Педя човек, лакът уста”, „Тримата братя и златната ябълка” и още истории, които ни казват: „Думам ти дъще, сещай се снахо”.

В публицистичната книга “Среднощни размисли” са включени 22 публицистични откъса, които са доказателство за един буден и активен дух, който вярва в силата на словото, призвано да изрази непримирима човешка позиция и да съхрани паметта за Времето. Такива са темите “Реквием за наше село”, “Кукловоди по нашенски”, “Кой предаде Апостола”, “Панславизъм по балкански”, “Ерата на предателите”, “Как се убива поет” и други задълбочени изследвания и анализи на времето и действителността. Всички публицистични творби на Любомир Духлински са намерили своето място на страниците на най-голямото електронно литературно издание в България – “Литературен свят”.

Поетичната книга „Внезапни страници” изглежда малко необичайна за Духлински, който е свързан с белетристиката. Тя изразява вътрешната чувствителност на своя автор, най-съкровените му чувства като човек и личност. Стиховете обособяват шестте цикъла ”Горчива свобода”, “Поколения”, “Близо до небето”, “Реквием”, “Ще оставя вратата отворена” и “След хоризонта”.

За автора

Любомир Духлински е родом от гр. Тръстеник. Работил е длъги години като журналист в местния печат: във вестниците “Септемвриец” – Община Долна Митрополия, и “Витска трибуна” – Община Долни Дъбник. След това е областен кореспондент за Плевен и региона в областния вестник “Народен глас” – Ловеч (това е времето, когато Плевен е в Ловешка област).

Първата книга с разкази на Любомир Духлински излиза в края на 1989 г. (изд. “Георги Бакалов” – Варна) в библотеката за първи книги “Корени”. Творби на автора са отпечатвани в различни периодични издания, включително в плевенския алманах „Мизия”. През последните години той е един от най-активните сътрудници и автори на електронното литературно списание “Литературен свят”, което се чете от българите в цял свят.

За издателство “Северно ехо”

Издателство “Северно ехо” е регистрирано преди 33 години по инициатива на Любомир Духлински, като неговата съпруга Татяна Любенова – също поет и журналист, става част от цялостната дейност. Първоначалната идея на двамата филолози е да издават всякаква литература, но най-вече детски книги, защото осъзнават, че най-важното е да се съхрани българската самобитност на децата в новото трудно време. Започват да издават приказки: става факт поредица от приказки на славянските народи, която е оформена много атрактивно с цветни илюстрации и рисувани заглавни букви. Подобна поредица за деца е и „Царете на България”, запознаваща децата с историята на родината.

Най-съществената собствена продукция на издателството е многотомната поредица “Български народни приказки” (шест томчета), която претърпява тираж над 200 000 и е разпространена в цялата страна. През цялата си многогодишна дейност издателството подготвя и поръчани книги. Много плевенски автори се доверяват за подготвянето на своите книги на „Северно ехо”. Изданията с логото на издателството са повече от 350.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here