Историческа възстановка на битката при село Гривица ще се проведе по проект в местния Мемориален парк-музей

0
548
Мемориален парк-музей

Историческа възстановка на битката при село Гривица ще се проведе в местния Мемориален парк-музей на 19 ноември 2023 г. (неделя), от 11 ч., информират от Пресцентъра на Община Плевен. За желаещите да присъстват има осигурен транспорт в 10.30 ч., от спирката на Община Плевен (в посока жк „Сторгозия“) и в 12.30 ч. Мемориален парк-музей „Гривица“ за Плевен.

Събитието е по проекта „Маршрут на паметта: устойчиви трансгранични продукти за мемориален парк „Гривица” и крепост „Турну”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V – A Румъния – България 2014-2020 г.” – Приоритетна ос 2 „Зелен регион”, Специфична цел 2.1 „Да се подобри устойчивото използване на природното наследство и ресурси и културното наследство”.

Водещ партньор по проекта е Община Плевен, а Община Турну Мъгуреле, окръг Телеорман, е партньор от румънска страна. Основната цел на проекта е да се подобри устойчивото използване на историческото и културното наследство на Плевен и Турну Мъгуреле чрез идентифициране, развитие и промотиране на алтернативни трансгранични туристически продукти и услуги за Мемориалния парк „Гривица“ и крепостта „Турну“.

В рамките на проекта са възстановени и подобрени чрез устойчиви инвестиции в туристическа инфраструктура Мемориалният парк „Гривица“ и крепостта „Турну“, идентифицирани и картирани обекти на културно-историческото военно наследство. Създадени са триезична туристическа платформа https://pleven.eu/ и приложение за смартфон и е изготвена маркетингова стратегия за позициониране на продуктите и услугите, разработени при изпълнението на проекта.

Създаден е и Клуб за автентични исторически възстановки, чиито членове са обучане и участват в провеждането на еднодневен фестивал „Маршрут на паметта“, кулминацията на който е възстановката на битката при Гривица.

Предстои организирането на Военен исторически панаир „Пътят на военната памет“ и постоянна изложба „Военна история в образи – редут Гривица и крепост Турну” в Турну Мъгуреле.

Общият бюджет на проекта е 1 483 905,79 евро, от които Община Плевен осигурява 999 089,39 евро, а Община Турну Мъгуреле – 484 816,40 евро.  

Проектът започва на 5 септември 2018 г. и ще приключи на 31 декември 2023 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here