Иван Велчев – Йово открива ретроспективна изложба живопис в Артцентър „Плевен“

0
1386
Иван Велчев - Йово

Художникът Иван Велчев – Йово ще открие ретроспективна изложба живопис в Артцентър „Плевен“ на 4 декември в 17,30 часа. Вернисажът с творби от последните седем-осем години, включително и наскоро завършени, е добър начин обичаният плевенски творец да отбележи подобаващо своята 70-годишнина, която навърши през септември 2019 г. Експозицията, условно наречена „Убежище“ по името на централната творба в нея, обобщава посланието на автора за онова нематериално място, което е преди всичко стремеж и въжделение, отколкото реално обитание; едно състояние, в което „Духът може да отдъхне“. 

Изложбата ще зарадва плевенската публика, след като привлече вниманието на софийската аудитория в галерия „Райко Алексиев“ през октомври тази година.  

Иван Велчев – Йово, е роден през 1949 г. в Плевен. През 1968 г. завършва Музикалното училище в града, а през 1974 г. – училище за художествени занаяти в София. От 1975 г. участва в редица общи и групови изложби в страната и чужбина, международни симпозиуми и биеналета в България, Австрия, Швейцария, Германия, Унгария, Полша, Гърция. Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в България, Белгия, Германия, Словакия, Полша, Унгария. Удостоен е с много награди за живопис. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градскахудожествена галерия и художествени галерии в страната, както и на частни колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Финландия, Франция, Испания, Италия. Член е на Съюза на българските художници от 1991 г. Живее и работи в Плевен.

Юбилейната експозиция на Иван Велчев – Йово, е включена в празничната програма, с която Община Плевен отбелязва Деня на освобождението на Плевен от турско робство – 10 декември.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here