Нидал Алгафари идва в Плевен с новия си роман „Рано или късно“

0
1789
Нидал Алгафари

Писателят Нидал Алгафари идва в Плевен с новия си роман „Рано или късно“, който е в два това. Срещата с читатели ще е на 7 декември, събота, от 11 часа в „Щипка любов“ (бул. „Русе“ 37).

Творбата вече предизвика многобройни позитивни отзиви, а първото й представяне в литературен клуб „Перото“ в НДК се превърна в интересен спектакъл, в който участваше цялото семейство на автора.   

Нидал Алгафари със съпругата си Мадлен и дъщеря си Александра в литературен клуб „Перото“.

Действието в книгата се развива в три периода – преди 9 септември 1945 година, след него и след 10 ноември 1989 г. „Този роман е за любовта-табу. За красотата на трепетите, след като животът е поднесъл жестоките си превратности. В този роман любовта успява да се промъкне през наслоената омраза, тоталните различия и наложения данък „обществено мнение”. Разказвам за неочакваната, но красиво случващата се любов между двама души, преминали през крайностите на омразата“, споделя Нидал Алгафари.

Влюбените са в своята зряла възраст. „Да се влюбиш на седемдесет е било резил. Приемало се е за табу. Не че и сега не е така! Малкото, дръзнали да се влюбват, са били отхвърляни, сочени с пръст и одумвани. Било редно хората от третата възраст да се обличат с тъмни, черни дрехи. Жените рядко стигали до фризьор или козметик, освен за голям празник, за сватба на внуче или за изпращането на войник. Кой ги е възпирал? Все онези по средата – около четиредесет-петдесет, които са се противопоставяли и на любовта на най-младите – юношите и девойките. Те искали всичко да е като при тях – сиво, предсказуемо, вяло. Те са държали да се заплаща данък „обществено мнение”. Те са го налагали и те са го събирали“, коментира историята в произведението си Нидал Алгафари.

Романът ”Рано или късно“ е базиран на много действително случили се събития. Някои от героите са разпознаваеми, други са събирателни образи, трети са включени с реалните им имена. В него се разказва за изключителни личности, като големия български писател Димитър Талев, Ива Ваня – звездата на немското нямо кино, за Аспарух Лешников – Ари – певецът, покорил сърцата на милиони почитатели на шлагерната музика в Европа и Америка, както и за мракобесни човеци като младата и ослепително красива садистка, измъчвала безмилостно в лагерите, за Кочо Черния, прославил се с убийствата преди 8 септември, но най-вече този роман е за любовта.

Героите в него отказват сивотата на ежедневието, за да изживеят в пъстротата на цветовете последните си години.

Снимки: Личен архив

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here