Диригентът и композитор проф. Пламен Джуров ще приветства дипломиращите се млади лекари от Випуск 2019 в Плевен

0
806
Проф. Пламен Джуров
Снимка: visitplovdiv

С двама „Златни Хипократи“ за пълно отличие Медицинският университет в Плевен изпраща мадите лекари от Випуск 2019 днес, 2-ри декември, информират от висшето училище. След успешно завършен 6-годишен курс на обучение 80 абсолвенти от България, Сърбия, Украйна и Македония придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Средният успех на завършващите е Много добър 5.22, има двама „Златни Хипократи“ и 29 отличници. За висок успех дипломантите ще бъдат наградени с плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, луксозни дипломи и някои пособия, с които да започнат лекарската си практика.

Първенци на випуска, завършили с пълно отличие от курса на обучение и държавните изпити, са д-р Виктор Веселинов Петров и д-р Венелина Валентинова Гандилева. Те ще бъдат наградени с позлатен плакет „Златен Хипократ“. Отличниците на випуска ще поздравят своите колеги и ще отговорят на приветствията на ректора проф. д-р Славчо Томов и на официалните гости.

От същия випуск през месец април 2020 г. ще се дипломират и 93-ма чуждестранни студенти, обучаващи се в англоезичен курс по специалност „Медицина”. Те са граждани на Турция, Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Дания, Индия, Швеция, Казахстан и Нигерия.

По покана на Академичното ръководство на МУ – Плевен специален гост на събитието тази година е проф. Пламен Джуров, който ще изнесе академично слово за младите лекари от Випуск 2019. Той е български композитор, диригент и общественик, професор по дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Завършил е Българската държавна консерватория с три специалности: пиано, композиция и дирижиране. Професор Джуров е започнал работа като диригент в Плевенската филхармония. Дирижирал е чужди оркестри в Русия, Германия, Мексико, Алжир, Куба и Северна Македония. Диригент е на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ от 1988 г. Председател е на Фондациите „Международен конкурс за млади оперни певци Борис Христов“ и Международен фестивал „Софийски музикални седмици“.

Днешният специален ден за младите лекари от 40-тия пореден випуск на Факултет „Медицина“ ще започне с ритуал по предаване символите на Университета и ще продължи с празнично шествие от Ректората до площад „Възраждане” и поднасяне на венец пред Вечния огън на Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Тържествената промоция на младите лекари започва в 11 часа в зала „Магнум“ с участието на академичното ръководство, преподавателите и близките на дипломантите.

Снимки: Архив

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here