Ива Николова и Адриан Филипов се изявяват в документален филм за Екатерина Каравелова – премиерата е тази неделя по БНТ 1

0
694
Филм "Екатерина"

Артистичното семейство Ива Николова и Адриан Филипов участва в документалния филм “Екатерина”. Лентата е копродукция на обществената телевизия и е посветен на живота и дейността на забележителната българка Екатерина Каравелова.

Любимите актьори от трупата на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен се превъплъщават съответно в образите на Екатерина Каравелова и Петко Каравелов. Ролите на главната героиня се пресъздават още от актрисите Божидара Цекова и Елица Костова. Премиерата на филма ще е на 30 януари 2022 г. (неделя) от 19:00 часа, по БНТ1.

Документалният филм е биографичен разказ по дневника-календар на Екатерина Каравелова, информират от БНТ. Едно „лично време”, проектирано върху драматични за нашата история десетилетия (1860 г. – 1947 г.), което разкрива забележителните стоицизъм и гражданска непримиримост на знаменитата българка. Качества, които чуждестранните кореспонденти през Сръбско-българската война описват: „От цялото останало население на София, г-жа Каравелова беше единственият мъж.“

„Екатерина“ е дебютният филм на режисьора Бояна Топчийска. Тя е завършила филмова режисура в Нов български университет, носителка е на награди за студентски филми, отличия за сценарист, участва в късометражни филми и в театрални представления за деца и възрастни.

Сценарист е Юрий Дачев, оператор е Георги Гвоздев, а композитор – Александър Костов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here