Победителката в „Гласът на България“ Стелияна Христова и композиторът и изпълнител Савов гостуват в Плевен

0
531
Петко Савов и Стелияна Христоваjuf

Победителката от първия сезон на телевизионния музикален формат „Гласът на България“ 2011 г. Стелияна Христова и популярният търновски музикант Петко Савов ще гостуват в Плевен. Двамата изпълнители ще представят любими български и световни поп хитове. Срещата с почитателите им ще е на 11 февруари 2022 г., в кафе „Бордо“ (ул. „Сан Стефано“ 14), от 19 часа.

Музикалната вечер е част от съвместното им турне в страната, което е техният трети пореден клубен тур. Музикалното пътешествие стартира на 21 януари 2022 с концерт в популярен клуб в Севлиево, а до края на март атрактивното дуо планира да гостува още в Горна Оряховица, Русе, Ловеч, Силистра и Видин. Турнето ще продължи през цялата 2022 година и ще премине през повечето от популярните лайв клубове в цялата страна.

Популярният музикант Петко Савов е сред най-младите поети с китара в България и единственият бард на Велико Търново. Самостоятелната му професионална кариера като поп музикант стартира през 2008 година, когато излиза дебютната му песен „Чужди неща“.

През годините певецът е награждаван многократно. След като печели почти всички музикални конкурси в своя град, той започва да получава признание и на много фестивали и музикални форуми в страната. Сред многобройните му отличия са награда от Съюза на артистите в България и награда на Българското национално радио. 

Савов пее пет сезона в Хора на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – В. Търново. Създава и изпълнява собствена поп музика, като през май 2015 г. негова песен оглавява класацията „НОВО 10+2“ на БНТ (БНТ 2 и БНТ Свят). Завършил е магистратура в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а от 2013 г. е преподавател към катедра „Музика“ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Стелияна Христова е възпитаник на СУ „Вичо Грънчаров“ (Г. Оряховица), където е завършила музикалната паралелка. Докато учи, тя посещава и школата по изкуства към читалище „Напредък 1869”, а първите си награди печели, когато е едва осемгодишна. След това натрупва отличия от наши и международни конкурси и за няколко години тя събира над 50 призови места. Носител е на „Гранпри” от най-сериозните музикални състезания в България: „Сарандев” в Добрич, „Звезден път” в Разград, „Нова музика” в Горна Оряховица, „Медни гласчета” в Кубрат, „Тракийска лира” в Стара Загора. Има и „Супер Гранпри” на конкурса „Орфей в Италия” в Италия. Победителка е и в първия сезон на „Гласът на България” 2011.

През 2012 година изпълнителката снима първото си видео към дебютния сингъл „Втори опит”, а малко по-късно записва самостоятелен албум със собствени песни и хитове. В същата година Стелияна участва и в българската селекция за „Евровизия” с песента „Пътят”.

През годините талантливата певица има изяви с Петя Буюклиева, Мариана Попова, Дони, „Ку-Ку Бенд”, група „Те” и други, както и много участия и записи с „Биг Бенд” на Българското национално радио.

През 2017 година Стелияна се дипломира като музикален педагог във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, а по-късно завършва магистратура „Ръководство и мениджмънт на музикални състави“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. През 2019 г. отваря свое Вокално студио „Гласове“ в Горна Оряховица, в което обучава млади таланти.   

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here