Испанските трубадури от група “Ла Туна” ще подарят концерт на плевенчани

0
219
Ла Туна - концерт

Испанските трубадури от група “Ла Туна” от Университета на град Алкала де Енарес в автономната област Мадрид, Испания, ще посетят Плевен. Първата им изява ще е дефиле, което ще започне в 18.00 часа на 14 юли, четвъртък, от сградата на ДКТ „Иван Радоев” и ще продължи до централния площад „Възраждане”. На 15 юни те ще изнесат концерт на сцената в парка на Регионалния исторически музей, от 20 часа. Плевен е част от турнето в България на атрактивната група.

Плевенчани помнят гостуването на “Ла Туна” през 2017 година, когато испанците впечатлиха всички с атрактивния си флашмоб с участието на дамския състав на Общински хор “Гена Димитрова” – шествието тръгна от площад “Стефан Стамболов” до Театъра и завърши на площад “Възраждане”, където трубадурите изнесоха впечатляващ концерт. На финала се изявиха Общински хор “Гена Димитрова” с подходящи произведения и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев”, представил уникалната красота на българския фолклор.   

„Ла Туна“ от Университета на град Алкала де Енарес е институция с петвековна история и е важна част от нематериалното културно наследство на населеното място. Едноименната асоциация е основана още при създаването на Университета и от нея са произлезли личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. Град Алкала де Енарес е популярен с това, че е родно място на световноизвестния писател Мигел де Сервантес. „Ла Туна“ участва във всички събития, организирани от Университета, като сред тях е церемонията на най-авторитетното отличие за испаноезична литература – наградата „Мигел де Сервантес“, връчвана от Негово Величество Крал Фелипе II. Знаково е участието на „Ла Туна“ в ежегодното възпоменание за Мигел де Сервантес и откриването на празниците на града от балкона на Кметството.

Традицията е създадена от студенти, познати като сописти (от испанското sopa – в превод „супа“) – те са имали скромен произход и са използвали музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни. Една от основните цели на „Ла Туна“ е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено чрез „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си на 5 континента групата популяризира испанските бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади, като включва по забавен начин публиката. 

„Ла Туна“ с гордост представя испанските традиции и завладяващата си музика по света. Те свирят и пеят в престижни театри, правят улични дефилета, серенади на изискани дами и участват в музикални състезания. Репертоарът им е богат и включва класическа музика, испански фолклор, популярни песни. „Ла Туна“ пази и развива т.н. „зарзуела“, която е създадена през 1600 година и е вид музикален театър с песни и танци. Днес те са осъвременили тази музикална форма и тя звучи като популярни музикални пиеси.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here