ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” представя непоказвани творби от фонда си по повод годишнина от откриването на постоянната експозиция

0
124
ХГ
ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев"

Непоказвани творби от колекцията на акад. Светлин Русев, дарена на родния му Плевен, ще представи едноименната художествена галерия на 12 юли, вторник, от 13.00 до 18.00 часа, информират от пресцентъра на Община Плевен. По този начин ще бъде отбелязана годишнината от официалното откриване на постоянната експозиция, състояло се на 12 юли 1984 година.

Сред първите посетители на изложбата ще бъдат кметът Георг Спартански и част от неговия екип, които заедно с работещите в галерията отправят покана към плевенчани да се запознаят с творбите.).

През 1999 г. Светлин Русев дарява още 82 графични произведения – български възрожденски щампи, творби на съвременни български майстори на рисунката и графиката и европейски майстори от 18-и, 19-и и 20-и век, между които Дьолакроа, Гойя, Миле, Кете Колвиц, Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Роден, Дега, Реноар…

Дарението е отворена система – акад. Светлин Русев продължава да го увеличава с нови творби в годините и колекцията надхвърля 400 произведения: образци на българското изкуство от Възраждането до днес, представящи етапите му на развитие в лицето на емблематични имена на автори. Зрителят се среща и с работи на френски, румънски, руски, кубински, мексикански майстори, с индийска християнска пластика и африкански ритуални фигури и маски.

Със своята специфика и стойност „Колекция Светлин Русев” привлича посетители и гости – от най-неизкушените до високите ценители, колекционери и специалисти от цял свят.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here