Хор “Гена Димитрова” впечатли публиката на Летните музикални празници във Видин

0
648
Царицата на чардаша - Видин - Хор "Гена Димитрова"
Александър Мутафчийски и дамски състав от Общински хор "Гена Димитрова" - Плевен в оперетата "Царицата на чардаша" на Видинска сцена. Архив: "Духът на Плевен"

Общински хор “Гена Димитрова” – Плевен, с диригент Анелия Дечева впечатли публиката на Летните музикални празници във Видин, които се състояха на 8 и 9 юли в Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ и са част от Културния календар за 2022 на Община Видин.

Второто издание на оперно-оперетния празник беше открито официално от заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова. От името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име тя благодари на всички, които стоят зад събитието – на видинчанката проф. Иванка Нинова, на директора на Видинската симфониета – Мирослав Кръстев и оркестрантите, на Сдружение „Опера за България“, на солистите и хористите. Борислава Борисова пожела успех на спектаклите и изрази увереността си, че те ще донесат незабравими емоции и ще бъдат оценени високо от зрителите.

Трубадур - Видин
Операта “Трубадур” от Джузепе Верди

Операта “Трубадур” от Джузепе Верди, с която беше открит музикалния форум, зарадва публиката в залата не само с изпълненията на солистичния състав, но и с яркото професионално и сценично присъствие на плевенските певци. С много аплодисменти зрителите наградиха солистите Пламен Димитров – граф ди Луна, Габриела Георгиева – Леонора, Михаела Берова – Азучена, Петър Найденов – Ферандо, Валерий Георгиев – Манрико. Изявата премина под диригентството на маестро Григор Паликаров.

Оперетата „Царицата на чардаша” от Имре Калман.

Много емоционална и завладяваща беше и втората вечер от Летните музикални празници във Видин с изпълнение на “Царицата на чардаша” от Имре Калман. Заглавието привлече много почитатели на оперетата от града и страната в залата на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“. Прекрасните солисти Пеньо Пирозов – Едвин, Добрина Икономова – Силва, Александър Мутафчийски – Бони, Катерина Тупарова – Щаси, Йоланта Николаева – Цецилия (Цилика), Стоян Стоянджов – Фери Бачи, Илия Деверджиев – Мишка, Стилиян Цветанов – Киш покориха зрителите със завладяващите образи, които изградиха на сцената, а артист-хористите от Общински хор “Гена Димитрова” блеснаха с изпълнителското си майсторство и атрактивните си артистични превъплъщения, чрез които демонстрираха многобройните си умения на сцена. На диригентския пулт беше талантливият Димитър Косев, главен диригент на Русенската опера.

Оперетата „Царицата на чардаша” от Имре Калман: Добрина Икономова в ролята на Силва Вареску

Изпълнителите получиха възторжени аплаузи от публиката, както и много цветя в знак на внимание и уважение към труда им. Организаторите на Летните музикални празници във Видин благодариха на Сдружение „Опера за България“ за организацията и оказаното съдействие, на Община Видин за финансовата подкрепа и гостоприемството, както и на всички участници в двете музикални вечери. Те отправиха пожелание догодина Видин отново да стане домакин на музикалния форум и традицията да продължи. 

От ляво надясно: Александър Мутафчийски, Иванка Нинова, Мирослав Кръстев, Катерина Тупарова, Димитър Косев, Илия Деверджиев, Йоланта Николаева, Стоян Стоянджов, Добрина Икономова, Пеньо Пирозов и Анелия Дечева.

Снимки: Евгени Евгениев

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here