Премиерните спектакли на “Антигона” на Александър Морфов ще са на 16 и 17 септември

0
405
Антигона
"Антигона" - предпремиерно представление през юни 2022 г.; снимка - архив "Духът на Плевен"

Премиерните спектакли на “Антигона” на режисьор Александър Морфов ще са на 16 и 17 септември на сцената на Драматично-куклен театър “Иван Радоев”, информират от културния институт. Първото завъртане пред публика на постановката беше на 16 юни, а предпремиерните представления на 17 и 18 юни предизвикаха възторжените оценки на зрителите и на театралната общност у нас. На 19 септември „Антигона“ ще бъде представена на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив.

Нестандартният поглед към заглавието на големия български режисьор Александър Морфов, за който тази постановка е своеобразно завръщане на българска сцена след дълги години отсъствие, оправда високите очаквания на всички да се превърне в едно от театралните събития в национален мащаб. Спектакълът е изграден около версията на Жан Ануи, базирана върху трагедията на древногръцкия драматург и поет Софокъл, но сценичният вариант е създаден в процеса на репетициите, каквато е обичайната практика на именития режисьор. Препратките към съвремието са ярки и силно въздействащи, а режисьорските похвати – оригинални и оправдани.

Трагедията “Антигона” поставя вечни въпроси пред героите и разглежда техните житейски избори. Моралният стожер сред хаоса от низки страсти, илюзии, амбиции и безпътица е Антигона – дъщерята на Едип, впечатляваща със своята нравствена красота, твърдост в решенията и силата на любовта си. Такава е тя и при Морфов, но образът й е още по-ефектен, още по-бунтарски и покоряващ с богатството от емоционални краски. Силата на нежността, истината и вярата в дълга, морала, доброто и любовта водят героинята на Милена Ерменкова през сенките, страховете и аморалността в света на живите и този на мъртвите, в който тя вярва безрезервно. В силните диалози с вуйчо й Креон, претворен чудесно от Деян Донков, тя заявява ясно своите убеждения, за които е готова да умре.

В театралното събитие участват актьорите Деян Донков, Адриан Филипов, Александър Кънев, Антъни Пенев, Асен Данков, Бориса Сарафова, Валентин Василев, Васил Витанов, Диана Ханджиева, Елица Анева, Ива Николова, Иван-Александър Дойчев, Йоана Кирчева, Маргарита Костова, Мария Йорданова Мариян Стефанов, Марияна Петрова, Милена Ерменкова, Михаил Михайлов, Надя Керанова, Нина Илиева-Петкова, Ованес Торосян и Сергей Константинов. На сцената се изявяват и младите плевенски китаристи Александър Колев и Борислав Ковачев.

Интересните декори и костюми на художника и костюмограф Тита Димова, дизайнера Николай Димитров – NAD и асистент-художника и костюмограф Габриела Дукова въвеждат в епохата на действието и паралелно с това не изпускат нишката на съвремието, присъстващо дори и чрез смартфони в спектакъла.      

Подборът на музиката с помощта на музикалния асистент на постановката Душанка Белада от Черна гора е много интересен и разнообразен – зрителят се потапя в различни музикални реалности, които преливат от джаз към рок, гръцка музика, класика и др. Важна роля в спектакъла има и хореографията на Андреа Гаврилиу от Румъния.

Морфов забърква близо тричасов коктейл от провокации за ума, сърцето, душата и сетивата, който не оставя публиката да скучае, да се разсее или да се отегчи. Напротив: прекрасната актьорска игра на целия екип поражда желанието да се потопиш още веднъж, и още веднъж, и още веднъж в това преживяване, наречено “Антигона”, защото театърът на Морфов не познава граници. Той жадува свободата като изконна човешка ценност, дарена ни от Бог.

Постановката привидно ни въвежда в света на античния мит, но всъщност ни връща към самите себе си – в нашия най-съкровен свят, в който жаждата за свобода и истина винаги надделяват.

За зрителите на “Антигона” от столицата, страната и чужбина ръководството на ДКТ „Иван Радоев“ предлага няколко варианта на офертата „Пътуващ зрител“, която включва изгодни цени на билет за представлението и нощувка в хотел „Ростов“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here