Инженерната гилдия на Плевен посети единствената солна мина с подземен увеселителен парк в Европа

0
65
Солна мина

Инженерната гилдия на Плевен отбеляза началото на лятото с посещение на единствената в Европа солна мина с подземен увеселителен парк – солна мина Turda в Румъния, намираща се в средната част на Трансилвания, на около 30 км от Клуж Напока – център на окръга.

„Тематичното пътуване бе организирано от Регионалната колегия (РК) на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) – Плевен и се реализира преди дни. То бе продиктувано както от личен, така и от професионален интерес на представителите на инженерната гилдия. В него се включиха около 50  инженера от всички, осем на брой професионални секции при Регионална колегия Плевен: „Конструкции на сгради и съоръжения“, „Транспортно строителство и транспортни съоръжения“, „Водно строителство”, „Електротехника, автоматика и съобщителна техника“, „Отопление, вентилация, климатизация, хладилна техника, топло и газоснабдяване“, „Геодезия и приложна геодезия“, „Минно дело, геология и екология“, „Технологии“, а също така и няколко архитекта”, съобщи председателят на КИИП РК Плевен инж. Стефан Лишковски.

Това е и единствената солна мина със запазени в оригинален вид общо четири зали, една от които е начело в класацията по големина в Европа. Най-старата част в целия комплекс на солната мина Turda се експлоатира в периода 1690-1880 г. Днес това място е превърнато в уникална и посещавана туристическа атракция, която на ден през летния сезон идват да разгледат до 6000 туристи. Солна мина Turda е желана дестинация за хора от различни възрасти и националности. Тя е най-посещавана от поляци, унгарци, словаци, румънци и все още не толкова добре позната за българите.

Трапецовидният купол на мина Рудолф е дълбок 42 метра, широк 50 метра и дълъг 80 метра. Мината Рудолф е и последното място, където се е добивала сол в Турда. На 120 метра под земята, тук участниците в пътешествието видяха забавни изживявания за малки и големи – амфитеатър за концертни изяви, който домакинства всякакви шоу програми. И още: спортни игрища, боулинг, мини голф, билярд, спортно игрище, тенис на маса, детска площадка с пързалки и минибаскетболни дъски, уникално 20-метрово виенско колело, панорамен асансьор  с гледка към цялата мина.

172 стъпала отведоха една част от ентусиастите на инженерната група до огнището на мината, 13 етажа по-надолу. На всеки етаж е оставен мост и на стената е отбелязана годината, в която се е експлоатирало съответното ниво. Най-смелите участниците в приключението не пропуснаха да видят и мина Терезия, която е още по-надолу и където може да се види солен водопад, подземно езеро, сталактити и остров от остатъчната сол.

Запомнящото се изживяване бе част от богата тридневна туристическа програма, включваща посещение на първата столица на Влашко Куртя де Арджеш и най-атрактивната забележителност там – манастирът, Сибиу – един от най-красивите градове в северната ни съседка с невероятни средновековни сгради, китни площади, прекрасни катедрали и църкви, както и на замъка Корвин, построен през 14 в. и превърнат в луксозна кралска резиденция. Обиколката на представителите на инженерната гилдия от Плевен в Трансилвания през последния ден бе допълнена  с посещения на Сигишоара – град, част от световното наследство на ЮНЕСКО и историческата крепост Рупея, в която са запазени сгради от основаването й през XIII век до последното й функциониране за зашита през XVIII в.

За Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране е национална организация на инженерите от всички специалности, осъществяващи инвестиционно и устройствено проектиране, създадена със Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране през 2003 г. Мисията й е да защитава професионалните права и интереси на своите членове в съответствие с интересите на обществото. В КИИП членуват около 10000 проектанти.

На национално и регионално ниво КИИП изготвя и представя становища по нормативни актове, свързани с устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството. 

Към настоящия момент в Регионалната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в Плевен членуват 233 инженери.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here