Именитият български художник от Плевен Греди Асса открива изложба “Край езерото” в софийската галерия “Ракурси”

0
439
Греди Асса

Именитият български художник от Плевен Греди Асса открива изложба “Край езерото” в софийската галерия “Ракурси” „Ракурси“ (ул. “Хан Крум” 4 А). Артсъбитието ще е на 12 декември 2023 ч., от 18,30 ч. Експозицията от живописни платна, вдъхновена от езерото като магическо огледало на звездния свод, ще може да бъде разгледана до 12 януари 2024 г., съобщават от екипа на галерията.

„Опитвам се вътрешната ми нагласа да отразява видяното през погледа на природолюбител. Наблюдателят се втренчва в плътността на планината, в прозрачността на небето и мъглявината над водата, променяща се постоянно. Нощните ми разходки и находките, на които се натъквам, случайните срещи с птици и животни, рисуват личната ми история с природата. Неясният блян за красота, насладата от мига на пълно разкриване притеглят природата до нашите сетива и разкриват напълно величието ѝ. Ако съм успял да ви въвлека в тази природна оптика, ще усетите вятъра, полъха и движението на мисълта пред тайнствеността на природата. Можем отново да опитваме…“, споделя за експозицията авторът, който е един от най-големите художници на нашето време.

Той работи ори в областта на пейзажа, голото тяло, абстрактната живопис. Предпочита акварел, туш и маслени бои, а характерни за стила му са символизмът и интензивността на цветовете, енергията и скоростта на контраста. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Бундестага в Берлин, Музея „Петер Лудвиг“ в Кьолн, Колекцията „Франк Пажес“ в Баден-Баден, Музея на холокоста във Вашингтон, Музея за европейско изкуство в Ню Йорк, Колекция „Джон Бърнс“ при Бостън Колидж, Бостън, Музея за съвременно изкуство в Ниш, Корпоративната колекция „Студио 9“ в Лондон, множество частни колекции.

Греди Хаим Асса е роден на 29 януари 1954 г. в Плевен. През 1981 г. завършва специалност „Стенопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в класа на проф. Никола Гелов. Член e на СБХ от 1985 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here