Д-р Наталия Конова от Плевен e включена в престижната селекция “30 под 30” на Forbes България

0
4441
Д-р Наталия Конова и Теодор Стаменов.
Д-р Наталия Конова и Теодор Стаменов са основатели на „Амира Медитех“ – компания, чиято мисия е да се оптимизира употребата на антибиотици в болниците. Снимка: Мария Шишкова

Д-р Наталия Конова e включена в престижната селекция “30 под 30” на списание Forbes България. Плевенчанката е специализант по ендокринология в Александровска болница в София и асистент в Катедрата по фармакология и токсикология на Медицинския университет в София, където й предстои да защити докторантура за подобряване ефективността и безопасността на антибиотиците в болнични условия.  

Д-р Конова (28 г.) присъства на страниците на списанието в екип с програмиста с опит в сферата на здравните технологии Теодор Стаменов (29 г.), с когото създават AMIRA Meditech – компания, чиято мисия е да се оптимизира употребата на антибиотици в болниците. За да се бори с антимикробната резистентност, AMIRA разработва софтуерно решение за оптимизиране на предписанията за антибиотици в болниците. Чрез наблюдение и контрол на употребата им, AMIRA помага на лекарите да пестят време и намалява ресурсите на болниците. Използвайки единствени по рода си модели за прогнозиране и по-бързо адаптиране към насоките за лечение на инфекции, компанията се стреми да запази ефективността на антибиотиците и да спаси милиони животи. Алгоритъмът се основава на най-новите европейски и национални указания за лечение на инфекции, както и на правните документи за антибиотиците и уникалната антибиотична резистентност на всяка болница.

За проекта си д-р Наталия Конова спечели Голямата награда за млад предприемач на 2023 г. от конкурса на Американската търговска камара към Европейския съюз (AmCham EU) и Junior Achievement Европа. Още преди да бъде пуснат на пазара, продуктът вече се радва на огромен интерес от страна на многобройните потенциални клиенти.  

Д-р Наталия Конова и Теодор Симеонов попадат в селекция “30 под 30” на Forbes България, след като компетентно жури внимателно оценява 150 кандидатури на талантливи и изявени в различни области млади хора от България. Проектът се реализира за 11-та поредна година и буди огромен интерес сред читателската аудитория.  

“Селекцията събира на едно място носители на промяна в ceктoри като бизнес, спорт, социално предприемачество, наука, технологии, здравеопазване, култура и медии, които вдъхновяват с примера си, с начина, по който преодоляват трудностите по пътя към успеха, като в същото време въплъщават ценностите на Forbes за предприемачески дух и иновативност”, поясняват от изданието.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here