Огромен интерес предизвика откриването на 9-я Международен фестивал на китарата „Плевен“

0
124
Международен фестивал на китарата "Плевен" 2023

В пълната с публика зала „Катя Попова“ в Плевен на 7 декември бе открит 9-ят Международен фестивал на китарата “Плевен”. В „Концерта на победителите“ участваха Плевенската филхармония и солистите Антоан Гереро (Франция) – китара, и Георги Димитров – Жожо – китара. В програмата бяха включени Концерт № 1 за китара и оркестър, оп. 99, от Марио Кастелнуово – Тедеско и Концерт за китара и оркестър W501 от Ейтор Вила – Лобос. Диригент беше Вилиана Вълчева.

С поздравителни адреси към участниците се обърнаха кметът на Общината д-р Валентин Христов и председателят на Общинския съвет доц. Иван Малкодански. „За мен е огромна чест от името на Община Плевен и лично от свое име да Ви поздравя с откриването на деветото издание на Международния фестивал на китарата Плевен 2023! Искрено се радвам, че за пореден път Плевен е център на това престижно събитие, превърнало се през годините в една от музикалните емблеми на нашия град, в културно пространство за срещи и приятелства между истински ценители на изкуството, музикални педагози и изпълнители. На всички – организатори, участници, гости и приятели на деветия Международен фестивал на китарата Плевен 2023, пожелавам здраве и творческо вдъхновение“, се казва в поздравлението от д-р Валентин Христов.

„Убеден съм, че заедно ще превърнем фестивалните дни във вълнуващ и неповторим празник на изкуството за Плевен“, пожела и доц. Иван Малкодански.

В тазгодишното издание се изявяват 123 участници от цялата страна, както и от Белгия, Германия, Гърция, Италия, Швейцария, Полша, Португалия, Румъния, Франция и Великобритания. Това е доказателство за престижа на форума, който и тази година бележи силно международно присъствие. Концертната програма е впечатляваща и разнолика и ще видим китарата в почти всичките й направления.

Със своите 6 жанрови категории и общо 28 възрастови групи Pleven Guitar Fest се превръща в едно наистина мащабно събитие. Тази година се провеждат международни конкурси за класическа китара, камерна музика, музикални ансамбли, както и национален конкурс за електрическа китара, за групи с участието на китара и глас, за класическа китара – детски музикални школи.

Заключителният концерт с участието на лауреати от проведените конкурси и награждаването са в зала „Катя Попова“ от 18.00 ч, на 10 декември 2023 г.     

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here