Творческият екип на Плевенската филхармония се включи във втория национален протест на културните дейци в цялата страна

0
232
Плевенска филхармония

Творческият екип на Плевенската филхармония се включи във втория национален протест на културните дейци в цялата страна, който се състоя вчера, 6 декември, под мотото „Народ без култура е народ без бъдеще!“. Плевенските музиканти подкрепят категорично всички искания. Целият оркестър е единен и въпреки че инструменталистите са посветени на отговорния репетиционен процес, те намериха начин да заявят своята съпричастност към колегите си от цялата страна чрез плакат и протестни лентички, поставени върху облеклото им.

Основните искания на протестиращите са за минимална заплата от 2000 лева в сектора и да увеличаване на държавния бюджет за култура до 1% от БВП. Те призовават за отпускане на допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

Освен за пари, културните дейци настояват за увеличаване с 50% на единния разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища. С декларация се иска да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.
Културните дейци искат и осигуряване на достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция “Архиви“.

Протестиращите са категорични, че ако не бъдат чути, ще предприемат общонационални ефективни стачни действия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here