И на 90 години архитект Кирил Русков продължава да проучва старите сгради в Плевен

0
2160
стари сгради
Дом Коста Стоянов (1900 г), ул. "В. Левски" 124

Известният плевенски архитект Кирил Русков продължава да проучва старите сгради в Плевен и на достолепната възраст 90 години, които навърши на 1 декември 2020 г. Преди 3-4 години той обикаля всички улици на града, за да заснеме интересните постойки в него. Събира и стари пощенски картички, които са съхранили подобни обекти. Особено внимание обръща на сградите, строени преди Втората световна война, дори успява да научи кои са били собствениците на някои от тях.

Първоначалното му намерение е да издаде книга-албум, но напредването на годините и липсата на съмишленик в начинанието го отказват от идеята. Архитект Русков има опит в подготовката на подобни издания. Заедно със своя колега архитект Чавдар Ангелов успяват да съставят две стойностни книги за София. Едната е „Старите жилищни сгради на София (1878-1940)“, запечатала историята на столицата чрез снимки на най-красивите ѝ архитектурни шедьоври и представители. В изданието са включени 600 от общо 2100 жилищни сгради по 160 улици, намиращи се между очертанията на река Владайска на север, Перловска река на изток и юг и улиците „П. Славейков“, „Ген. М. Д. Скобелев“ и „Опълченска“ на запад. За второто издание на книгата-албум Софийска община помага и дори през 2015 г награждава авторите с почетната награда на столицата за високи постижения в областта на архитектурата и културата.

Другата книга-албум – „София архитектурни забележителности“, е посветена предимно на обществени сгради. Изданието е луксозно, 180 страници и включва обществени и културни сгради, църкви, паметници и др.

И двете четива са издадени почти на доброволни начала. Желанието на авторите е да отворят очите на софиянци за красотите на града, да им напомнят колко много историческа и културна памет ще загубят, ако позволят тези сгради да не бъдат съхранени за поколенията.

Арх. Кирил Русков

„Имах идея да направя подобно издание и за старите сгради в Плевен, обаче вече съм на 90 години, нямам тези сили. Снимките не знам дали са достатъчни за цяла книга. Ако колега архитект от Плевен реши да направим колектив, за да реализираме идеята, може да се наема“, сподели за „Духът на Плевен“ доайенът на плевенските архитекти, който от 30 години живее в София. Той любезно предостави за публикуване някои свои снимки на стари сгради в Плевен.

Биография на арх. Кирил Русков

Архитект Кирил Русков е роден на 1 декември 1930 г. в Плевен. Образованието си получава последователно в плевенските училища „Христо Ботев”, Втора прогимназия „Св. Николай” и Втора смесена гимназия „Христо Смирненски”. От 1948 г. е студент в София, специалност „Архитектура”. През 1954 г. започва работа в Проектантска организация в Плевен, където минава целият му професионален път до 1990 г. – последователно е проектант, групов ръководител и в последните 15 години е главен архитект.

Доайенът в архитектурната професия през последните 30 години живее в София, но, както сам признава, връзката му с родния град след толкова години остава все така силна. Той е сътворил десетки емблематични сгради в Плевен. Автор е на знаковите хотелски сгради „Ростов на Дон” и „Балкан” – последния в съавторство с арх. Пламена Цачева, сградите на Градския съвет със зала „Катя Попова” и сградата на МВР, Водното стопанство, ВиК, Съдебната палата, Стоматологичната поликлиника, Туристическа хижа „Сруброструй“, спортна зала „Балканстрой“, детска градина в Австрия. Проектира читалищата в гр. Луковит и селата Торос, Муселиево, Горни Дъбник, широкоекранно кино в гр. Левски, обществени сгради, много жилищни блокове, частни къщи, вили и много други – списъкът е доста дълъг.

През 1965 г. основава в Плевен първото в страната дружество към Съюза на архитектите в България и много години е член на неговото ръководство. Удостоен е със званието „Заслужил архитект” на 24 май 1986 г. В края на 2000 г. е награден по случай 70-годишния му юбилей със Златна значка на Съюза на архитектите в България, а през 2015 – със златна Значка с цирконий на Съюза на архитектите в България. За приноса му в изграждането на Плевен в периода 1954-1990 г. и по повод навършването на 80 години на 19 ноември 2010 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Плевен”.

Освен архитектурно творчество, създава и много художествени картини – главно акварели. Участва в шест общи изложби – пет в Съюза на архитектите в България в София и една в Плевен. Автор е и на книгите с очерци „Полети и пътешествия – 1958-2014“ и „Полети и пътешествия – 2014-2019“, събрали впечатленията му от пътешествията му по света, на книгата „Спомени, семейни истории, пътешествия“ (2015 г), „Разкази без пряка реч“ (2020 г.), „Акварели“ – част от колекцията му рисунки, „Творчески архив и дейност на арх. Кирил Русков“, „Биографични спомени със снимки, фамилна схема (>300 имена, 8 поколения) и семеен календар (1797-2020)„.

През 2013 и 2014 години прави дарение на Държавен архив – Плевен, включващо документи от периода 1979‒2014 г.: фамилна родословна схема; биографични данни; пътеписите „Полети и пътешествия – 1958 – 2014” и предпечатна подготовка за издаване на книгата му; работни архитектурни проекти и детайли и интериорни разработки за построяването на хотел „Балкан” в Плевен; албум, съдържащ списък на проектираните му и реализирани обекти в периода 1954–1999 г.

Дом фамилия Хайдудови – ул. „Васил Левски“ 125
Дом и аптека Бойчинов – ул. „Васил Левски“ 108
Старата поща – ул. „Васил Левски“ 117
Сграда на БНБ – ул. „Васил Левски“ 149
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, бивше читалище „Съгласие 1869“ – арх. Гавърда, 1890
Дом братя Бояджиеви – ул. „Васил Левски“ 144
Дом Ламби Петров – ул. „Заменхов“ 3
Бившата ДСК – ул. „Васил Левски“ 150
ул. „Коста Хаджипакев“ 7
Сграда на ул. „Коста Хаджипакев“ 1
Дом Бакалов – ул. „Д. Петков“ 6
Дом д-р Хлебаров – ул. „Бъкстон“ 7
Дом Върбенов – ул. „Васил Левски“ 104, арх. Велфелт, 1890 г
Западният фронт на Площад „Свобода“
Дом Врабевски – ул. „Полтава“ 11 и ул. „Цар Симеон“
Дом фамилия Стойчеви – ул. „Васил Левски“ 74
Дом д-р Прозоровски – ул. „Иван Вазов“ 33
Църква „Св. Параскева“, строена 1868-69 от тревненския майстор Генчо Кънев
Църква „Св. Троица“ – арх. Вячеслав Гавърда, 1893-1912
Евангелска епископална църква – ул. „Димитър Константинов“ 14
Кади джамия – обсадата на Плевен, 20 юли 1877

Зима в Плевен след Освобождението – автор: румънският художник и фотограф с унгарски етнически произход Карол де Сатмари
Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ – арх. Пенчо Койчев, 1904 г.
Изглед от Плевен 1909 г – Мавзолеят е построен, Банята е в строеж – зад нея е куполът на Куршум джамия.
Дом Атанас Костов – първият кмет на Плевен след Освобождението.
Театър и бирария „Братя Калпазанови

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here