Асоциация „Българска книга”: „Купи 1 книга. Подари я за Коледа”

0
409
„Купи 1 книга, подари я за Коледа”

В навечерието на коледните и новогодишните празници Асоциация „Българска книга” организира кампания под наслов „Купи 1 книга, подари я за Коледа”.

В тази особена за всички година Ви призоваваме да подарите книга на Вашите близки за коледните и новогодишни празници. Бъдете посланици на четенето и пазители на книгата като национално богатство. Тази Коледа направете подарък със стойност!“, призовават от книжния бранш. И добавят, че книгата остава най-стойностният и непреходен подарък, който носи, обич, топлина, уют, щастие и послание.

Подобен избор от страна на потребителите би подпомогнал също така бранша. Регистриран е 30% спад в продажбите на книги през 2020 година, показва проучване на браншовата организация Асоциация „Българска книга“ сред книгоиздатели и книготърговци.

72% от анкетираните заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май 2020 г., а 18% продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения.

Намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9% като временна мярка в подкрепа на сектора е довело до повишение на печалбата, според 37% от запитаните. 85% от анкетираните издатели и книготърговци смятат, че е наложително мярката да стане постоянна, както от години е в европейските държави.

Според 76% от участниците в анкетата смятат, че мерките, предприети от държавата, са недостатъчни.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here