Художникът Тасим Кадрия създава културен и приятелски мост между България и Северна Македония с изложбата си “Пътят на любовта”

0
494
Тасим Кадрия

Художникът Тасим Кадрия ще създаде културен и приятелски мост между България и Северна Македония с изложбата си “Пътят на любовта”. За място на своята експозиция е избрал залите на красивата “Серякова къща” в Троян, която често представя плевенски автори, както и други творци от страната. Събитието ще е на 4-ти август 2022 г., от 18.00 часа, на първия етаж в галерията.

Tасим Кадрия е роден на 1 август 1961 г. в Слупчане, Република Северна Македония. Завършва основно образование в ОУ “Јета е ре” в родното си село, а средно образование – в гимназия “Гоце Делчев”, гр. Куманово. През 1982 г. е приет във Факултета за изящни изкуства в гр. Скопие, а 2 години по-късно се дипломира в Педагогическата академия на университета “Свети Климент Охридски” – Скопие, в класа на проф. Ристо Калчевски.

През 2008 г. завършва второ висше образование във Факултета по изящни изкуства при Академия “Свети Климент Охридски” – Скопие, в класа на проф. Рубенс Корубин.

От 1984 година до днес Тасим е учител по изобразително изкуство в ОУ “Фаик Коница” – село Слупчане. Преподава ежедневно на групи от 15 – 20 деца, като планира, организира, редактира и оценява съдържанието на програмата, по която преподава, обяснява и демонстрира разнообразни техники: масло, акварел и фотография.

Художникът има десетки самостоятелни и общи изложби, много от тях неслучайно са в България, която признава, че обича истински: в София, Варна, Бургас, Смолян, Пловдив и други градове. Тасим Кадрия има троянски приятели и от няколко години мечтае да представи своя изложба в галерия „Серякова къща”, но ковид пандемията се оказва препятствие.

Очакванията са му неговата изложба „Пътят на любовта” през август в Троян да се превърне в културен и приятелски мост между България и Македония.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here