Градска естетика: Нови съдове за битови отпадъци ще бъдат поставени експериментално до ДКТ “Иван Радоев” в Плевен

0
209
Съдове за битови отпадъци

Нови съдове за битови отпадъци ще постави експериментално в Плевен фирмата за сметопочистване и сметоизвозване „Уейст Солюшънс”, информират от пресцентъра на Община Плевен. Новината съобщиха днес кметът Георг Спартански и управителят на фирмата Иво Георгиев. Новите съдове са метални, имат два странични отвора, през които отпадъците попадат в пластмасов контейнер, който е заключен, а достъп до него ще имат само служителите на фирмата. Отворите позволяват да се изхвърлят само по-малки обеми.

По този начин ще се предотврати досегашната практика в контейнерите да попадат строителни отпадъци и едрогабаритни предмети, които сериозно увреждат пресовъчните механизми на сметоизвозващата техника, за ремонта на която са нужни средства и време. Новите контейнери са монолитни с цел да не се допуска протичане на бързоферментиращи отпадъци от храни.

“С новите съдове искаме да постигнем съвременно качество на услугата и по-висока култура при опазване на чистотата в града”, коментира Спартански. “Не на последно място считаме, че ще намалим и средствата за допълнително хигиенизиране около съществуващите съдове, които средногодишно възлизат на близо 600 000 лева. Сумата би могла да се използва за редица други полезни начинания”, смята още кметът.

Като начало новите съдове ще бъдат разположени в района на ДКТ „Ив. Радоев”, за да се тества как ще бъдат възприети и използвани от гражданите.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here