Художникът Огнян Кузманов: Ще реализирам интересни творчески проекти в Плевен

0
2964
Огнян Кузманов

Творчеството на художника Огнян Кузманов отдавна е прескочило границите на родния Плевен, както и тези на страната ни. Негови картини са представяни във Франция, Словакия, Сърбия, Чехия, Германия, Норвегия, Швеция, Гърция, Турция, Белгия, САЩ и други държави, а участията му в общи изложби са десетки. Много от творбите му са собственост на частни колекционери. Често е определян като нестандартен и свободолюбив художник, който не спира да търси – усъвършенстване и изява. Творческият импулс го провокира да създава интересни арт събития, които се превръщат в празник както за участниците в тях, така и за публиката. Такива са пленерите в град Обзор, които събират творци от няколко държави по два пъти в година. Това лято се роди още едно духовно дете на плевенския автор – пленерът „Пространство и време“, привлякъл художници от 6 държави в уютната и приказна атмосфера на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик. Огнян Кузманов не забравя и родния град, към който е насочен фокусът на предстоящите му идеи. Повече за красотата на отминалото лято, съхранена върху платната на много автори, и за бъдещите замислени събития с адрес Плевен споделя творецът за „Духът на Плевен“.    

Г-н Кузманов, вие сте инициатор за създаването на Международния пленер „Пространство и време“, който се проведе за пръв път в Балчик в края на август тази година. Как се роди идеята за него?

В края на май месец тази година имахме двуседмичен пленер в Балчик, който завърши с изложба. Тогава с Жени Михайлова, директор на  Архитектурно-парковия комплекс „Дворецът“, решихме да направим Международен пленер „Пространство и време“, за участие в който да поканим 9 добри художници от Украйна, Русия, Латвия, Азербайджан, Франция, които до момента не бяха посещавали България. Включиха се и автори от страната, разбира се. Даденостите в Балчик са невероятни – пренасяш се в една райска обстановка с Ботаническата градина и всичко друго, което румънската кралица Мария е построила там. Решихме да направим пленера от 20 до 30 август в прекрасната Каменна зала. Творците бяха впечатлени от красотата и спокойствието в културния комплекс, в който сякаш времето е спряло. Събитието се осъществи с финансовата подкрепа на доц. Емилияна Конова, управител на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“, и на народния представител Васил Антонов. В тези 10 дни всички 10 художници станахме приятели, атмосферата беше прекрасна. Бяха сътворени невероятни картини – предимно пейзажи, които показахме в заключителния вернисаж на 29 август в Каменна зала. Кметът на Балчик – Николай Ангелов, също ни удостои с присъствие. Смятаме пленерът да стане традиционен и да се провежда ежегодно. Надяваме се и Община Балчик да подпомогне проекта ни.

Пленер "Пространство и време" - Балчик

Ще имат ли възможност повече хора да се докоснат до създадените произведения?

На 4 октомври предстои част от картините на участниците в първото издание на Международния пленер „Пространство и време“ да бъдат показани в галерия „Спектра“ в София (ул. „Будапеща“ 92 А), където съм куратор. Изложбата се казва „Есенни страсти“, ще бъде открита в 18 часа, като в нея със свои творби ще се включат и участници в пленера „Хелиополис“, състоял се в град Обзор тази година. Н. Пр. Наргиз Гурбанова – посланик на Азербайджан в България, ще дойде на откриването на вернисажа. Имаме предварителен разговор да подготвим един проект за културен мост между България, Азербайджан и Украйна. В тази връзка да спомена, че дядо ми е белогвардеец от Украйна и аз имам сантимент към тази страна. Поканили сме на откриването на изложбата и посланика на Украйна, за да говорим за бъдещите проекти, които ще направим. Ще има и много представители на плевенската общност в София – тя посещава всички изложби, които ежемесечно откриваме в галерия „Спектра“. По този начин Плевен продължава да живее в сърцата на плевенчани, които са извън града.

Изложба галерия "Спектра", София

Културните мостове са прекрасна идея.

Да, още като директор на Арт център „Плевен“ бях започнал да правя културни мостове между градовете в България. От 4-5 години вече не съм такъв, но реших, че идеята е прекрасна и трябва да надхвърли границите на страната. Затова започнах да правя културните мостове на брега на морето в град Обзор, където намерих подкрепа в лицето на един прекрасен човек – Христо Янев, кмет на града. Той управлява вече два мандата, има много добро отношение към културата и с неговата подкрепа, както и на спомоществователи, започнахме да осъществяваме пленера „Хелиополис“ по два пъти в годината – пролет и есен. Иска ми се тези културни мостове, за които говорих, да намерят стабилна почва в Обзор, където да създадем едно арт селище. Идеята ми е една галерия, на принципа на пчелната пита, да се разраства със студиа за художници и да се удължи туристическият сезон – да е от май до септември месец. Това ще е място, на което ще се срещат Изтокът и Западът, ще се реализират пленери, симпозиуми и всякакви други форми, свързани с изкуството и обърнати и към децата, тъй като там има лагери за деца от Украйна, Русия и др. Кметът на Обзор реализира около 60 фестивала през лятото. Провеждат се в Амфитеатъра, в сърцето на града. Там кипи живот и когато добавим и нашето изкуство, ще бъде фантастично за това място. Много съм щастлив, че всяка година пленерите там са събития. Миналата година участваха 33-ма художници от 13 държави, които създадоха прекрасни приятелства помежду си. И всички искат да се върнат отново. Даже имаше случаи, в които художници отказаха да отидат на пленери в Египет, в Йордания, за да дойдат в България. Ние критикуваме страната си, не харесваме нашето Черноморие, всички говорят за гръцкото, за турското, а чужденците го оценяват, като дойдат и видят. Явно ние нещо пропускаме. Аз съм почитател на нашето море и затова по цяло лято прекарвам времето си там. То невероятно ме зарежда и мисля, че намерих точно този пристан, от който съм се нуждаел години наред, за да се зареждам, да творя и да създавам приятелства с колеги. Всеки художник работи сам в ателието си, това е самотна професия, но когато сме на подобни събития, намираме хора от една кръвна група, от едно тесто, говорим за проблемите в културата и т.н.

Пленер „Хелиополис“ 2019, Обзор
Пленер "Хелиополис", 2019, Обзор
Пленер „Хелиополис“ 2019, Обзор – с кмета Христо Янев

Предстои ли реализация на ваши проекти в Плевен?

Преди две години направихме чудесен уъркшоп в хотел „Ростов“. С финалната изложба стартира и художествена галерия „РосАрт“, намираща се в хотела. Имам идея художниците, които са идвали на морето, да ги поканя да видят и вътрешната част на страната. Ще направим Международен пленер в Плевен, където има и какво да се види. Мисля, че това ще е много добре и за самия град. Освен това имам намерение да направя проект, свързан с десетте най-видни плевенчани в сферата на изкуството, каквито са Катя Попова, Гена Димитрова, Емил Димитров, театрали, поети и т. н. Ще поканя 10 художници от чужбина да нарисуват техни големи, модерни портрети, които в последствие да бъдат дарени на Регионалния исторически музей в Плевен. Мисля, че това би било много интересно. Изложени, тези портрети ще подсказват на подрастващите какви личности са излезли от този град. Не съм си откъсвал идеите от Плевен – имам много такива, но на този етап ще ги запазя за себе си.

Успех на всичките ви начинания!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here