Художничката Милена Костуркова: Обожавам морето и необяснимата му магия

0
2339
Милена Костуркова

Милена Костуркова е родена през 1976 година в град Пловдив. Известно време живее и учи в град Първомай, след което отново се установява в родното място. Преди 7 години идва в Плевен, където остава. От дете рисува и още тогава разбира, че това е нейният път. Чрез своите творби тя изразява същността си и предава чувствата си на публиката, което я зарежда и я прави щастлива.

Нейни картини има в галерии в Плевен, Пловдив и Варна, както и в много домове в България и чужбина. Участва в общи ескпозиции в страната, а през март месец 2020 г Сдружение „Духът на Плевен“ я представи цялостно като творец за пръв път – под формата на виртуален вернисаж. Всяка година от последните шест, през летния сезон, художничката твори в Париж, който има специално място в сърцето й. Във френската столица рисува предимно акварели, които са много търсени и харесвани от разнородна международна публика, но заради създалата се ситуация с коронавируса това лято тя остана в България.

Красиви пейзажи и натюрморти на Милена Костуркова бяха част от артистичната атмосфера по време на представянето на новата книга на поетесата Весела Димова „Когато въздухът е лунен“, което се състоя на 10 януари 2020 г. в Плевен и беше организира от Сдружение „Духът на Плевен“.

Последната изява на художничката беше с маслени картини в общата изложба „Дух и материя“, която постави финал на пленера „Пространство и време“, организиран от плевенския художник Огнян Кузманов в Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик от 22 до 28 юни 2020 г. В специално интервю за „Духът на Плевен“ тя сподели мисли за събитието, морето и творчеството.   

За първи път участвате в пленер. Какви емоции се наслагаха в душата Ви, докато се случваше?

Включих се от чисто любопитство, но се оказа, че всъщност е едно прекрасно изживяване, защото срещнах себеподобни хора, с които все едно се познаваме много отдавна. Получи се много интересна магия. Много ми хареса творческата атмосфера, споделянето на прекрасни моменти от ежедневието и бих участвала и в бъдеще. И обстановката, която предлага Архитектурно-парковият комплекс „Двореца“ в Балчик, е невероятна. Прекрасно е и отношението към нас, творците, на г-жа Жени Михайлова, директор на комплекса. Безкрайно сме благодарни, че тя подаде ръка на пленера, организиран от плевенския художник Огнян Кузманов. Да не забравяме, че в сложната ситуация, в която се намираме, много културни събития бяха анулирани, а в „Двореца“ в Балчик намериха начин културният живот да не прекъсва. Много приятни са всички, които работят там.

Вие върху какви теми се фокусирахте по време на пленера?

Аз обожавам морето и то беше основната ми тема. Създадох 3 работи, които представих на финалната изложба „Дух и материя“ на пленера.

Какво Ви дава морето?

Природата ме вдъхновява безкрайно, но морето има някаква необяснима магия и винаги съм го обичала. То има особено въздействие върху мен, кара ме да се чувствам различно и да творя по друг начин. Чувствах се прекрасно и съм много удовлетворена!

Периодът на изолация как Ви се отрази?

Аз обичам да излизам сред природата всеки ден, или просто да се разхождам – това ме зарежда, кара ме да се чувствам в хармония със себе си и да творя нормално, а изолацията вкъщи ми подейства зле. Не съм спирала да рисувам, но не се чувствах много добре.

Много творци не можаха да преодолеят липсата на възможност за изява, ограниченията и негативната енергия, която се наслагваше ежедневно в обществото.  

Аз почти не гледам телевизия, защото за мен това е излишно отрицателно натоварване и загуба на време, така че съм съхранена от тази гледна точка. Оцелях по най-добрия начин – пожелавам на себе си, а и на всички да не се случват подобни неща повече.

Милена Костуркова
Милена Костуркова, изложба „Дух и материя“, „Двореца“ – Балчик, 28 юни 2020 г

А на каква тематика създавахте картини в този период?

Основно рисувах натюрморти с цветя – с масло. Вероятно така компенсирах факта, че не излизам сред природата. Работих и с акварел.

Какво последва за Вас след пленера в Балчик?

Имах планове, които се провалиха, заради ситуацията с коронавируса. Тази година не отидох да рисувам в Париж, както всяко лято правя през последните 5 години – тази щеше да е шестата. Останах в България, като реших да живея и рисувам на морето, по-конкретно в Обзор. Ще остана там до септември месец. През цялото време творя на открито, посрещам изгревите, изпращам залезите – чувствам се много заредена и вдъхновена. През есента може да подготвя и представя и първата си самостоятелна изложба, която не можа да се осъществи през пролетта на 2020 г, но беше реализирана като виртуален вернисаж от Сдружение „Духът на Плевен“. И така тази година ще приключи, а следващата, ако всичко е наред, през май месец ще замина за Париж, за да рисувам.

„Морско настроение“, масло.
„Магията на морето“, масло.
„Лято“, масло.
„Морски прибой“, акварел.
„Натюрморт“, масло.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here