Художничката Ева Недялкова от НУИ “П. Пипков” спечели трета награда от Международен конкурс за детско изкуство в Сърбия

0
506
Автор: Ева Недялкова
Автор: Ева Недялкова

Художничката Ева Недялкова (9 “в” клас) от НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, спечели трета награда от Международния конкурс за детско изкуство Mini RestART „Другата страна на облака“, който се проведе в гр. Велика Плана, Сърбия. 14-годишната плевенчанка развива дарбата си в специалност “Изящни изкуства”, а неин преподавател е Станимира Вълчева.  

“Темата “От другата страна на облака” е сюрреалистична, изискваше размах на въображението и умения за фина разработка на малък формат и Ева се справи прекрасно. Творбите й в тази все още ранна за творческа зрялост възраст са смели, експресивни и силно въздействащи”, коментира поредния успех на своята ученичка Станимира Вълчева.

Размерът на картините е 15/15 см, като целта е авторите да покажат уменията си за фина работа на малък формат. НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, участва във форума – в специалната категория „Училища по изкуствата“, с 12 работи на няколко ученици. Сюрреализмът обхваща теми, родени от сънищата, фантазията и подсъзнанието и точно с такива, силно въздействащи образи, изпълнени в черно-бяло, Ева печели признанието на журито, пояснява Вълчева.

В конкурса се включват участници от 26 държави, от 4 до 18 годишна възраст. Конкурират се 4031 творби – 2463 на местни автори и 1568 на чуждестранни творци. Всички работи са оценени от експертно жури, съставено от д-р Ана Милошевич – специалист по история на изкуството; Таня Павлович Панов – дипломиран художник и арт педагог; Урош Стойкович – майстор на живописта, писател и член на организационния център на Mini RestART “Аз съм”.

За Ева Недялкова това е второ престижно отличие през настоящата 2022 година. От Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн през май-юни тя спечели също трета награда за живопис с акварела си на тема „Война“. Признанието й донесе едногодишна стипендия по Програмата за закрила на деца с изявени дарби към Министерството на културата. Настоящото XVIII издание на конкурса се организира от Министерството на културата и Националния дворец на културата за даровитите деца от училищата по изкуства в страната.

Освен с изкуство, Ева Недялкова се занимава активно и със спорт.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here