Гордост: Плевенчанката д-р Наталия Конова спечели европейска награда за млад предприемач на годината

0
3924
Наталия Конова

Плевенчанката д-р Наталия Конова спечели голямата награда за млад предприемач на годината от конкурса на Американската търговска камара към Европейския съюз (AmCham EU) и Junior Achievement Европа. При огромна конкуренция тя достигна до финала с още две претендентки за отличието и впечатли журито със софтуерното решение на своята компания AMIRA Meditech, което насочва лекарите при предписването на антибиотици и помага в борбата с aнтимикробната резистентност.  

Отличието бе обявено от еврокомисаря Вера Юрова на Галацеремония по случай 60-годишнината от създаването на Американската търговска камара. Събитието се състоя на 28 юни, вечерта.

“След предишните три издания, тази година отново беше посветена на жените предприемачи. Наталия Конова плени журито с отдадеността си към борбата с антимикробната резистентност и оптимизирането на предписанията за антибиотици в болниците”, коментират организаторите на проявата.

За да се бори с антимикробната резистентност, AMIRA разработва софтуерно решение за оптимизиране на предписанията за антибиотици в болниците. Чрез наблюдение и контрол на употребата им, AMIRA помага на лекарите да пестят време и намалява ресурсите на болниците. Чрез единствени по рода си модели за прогнозиране и по-бързо адаптиране към насоките за лечение на инфекции, компанията се стреми да запази ефективността на антибиотиците и да спаси милиони животи. Алгоритъмът се основава на най-новите европейски и национални указания за лечение на инфекции, както и на правните документи за антибиотиците и уникалната антибиотична резистентност на всяка болница.

Д-р Наталия Конова е клиничен фармаколог в Александровска болница в София, България. В момента тя защитава докторантура за подобряване на ефективността и безопасността на антибиотиците в болнични условия в Катедрата по фармакология и токсикология при Медицинския университет в София.

Проектите на участниците в конкурса бяха оценени от авторитетно жури в състав Кели Адамс – Смит, зам.-ръководител на мисията на САЩ в ЕС; Даниел Калеха Креспо, генерален директор, правни услуги в Европейската комисия; Сюзън Денджър, главен изпълнителен директор на AmCham EU; Крис Дилейни, президент EMEA, Goodyear Europe; и Ева Майдел, член на Европейския парламент.

До финала на конкурса стигнаха трима възпитаници на Junior Achievement Europe: Александра Димитриаду, главен изпълнителен директор и съосновател на MammoCheck от Кипър, Наталия Конова, изпълнителен директор и съосновател на AMIRA Meditech от България, и Алексия Василаки, съосновател и главен технологичен директор на Drug n Drop от Гърция.

Наталия Конова по време на церемонията по награждаването й.

При получаване на наградата от 10 000 евро и изпълнителното наставничество Наталия Конова сподели, че финансирането ще позволи на стартъпа да повдигне въпроса за антимикробната резистентност сред здравните специалисти и широката общественост, докато наставничеството ще даде възможност компанията да израства и да подкрепя пациентите навсякъде в Европа.

Сюзън Дейнджър, главен изпълнителен директор на AmCham EU, коментира: „Горда съм да продължа традицията да подкрепям изгряващи жени лидери в бизнеса. Историята на Наталия Конова показва колко много научавате, като започнете собствен бизнес, а това е важно напомняне, тъй като отбелязваме Европейската година на уменията. Предприемачеството е основата за стимулиране на иновациите и креативността и за стимулиране на нови бизнеси в един конкурентен свят.“

Наградата на Американската търговска камара към Европейския съюз (AmCham EU) за младежко предприемачество стартира през 2013 г., за да отличи младите хора, които са избрали да станат предприемачи, и да насърчи предприемачеството в Европа. Инициативата е подкрепена от Изпълнителния съвет на AmCham EU и е организирана в сътрудничество с JA Europe. Победителят получава парична награда за своето стартиране и менторство от изявени европейски изпълнителни директори на компании-членки на AmCham към ЕС.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която беше част от журито, също поздрави Наталия Конова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here