Годишнини на музейното дело и на акад. Светлин Русев са сред акцентите в Културния календар на Плевен за 2023 г.

0
303
Плевен - букви

Годишнини, свързани с музейното дело и отбелязване на рождението на акад. Светлин Русев, са сред акцентите в Културния календар на Плевен за тази година. След обсъждане Общинският съвет подкрепи предложението и гласува финансиране общо в размер на 402 300 лв. за реализиране на всички планирани в календара прояви.

Културният календар за 2023 г. е изработен на база традиционни и протоколни изяви на Община Плевен и подадени заявки от културни институти, творчески съюзи, читалища и дейци на културата на свободна практика. Отдел „Култура и туризъм“ структурира проекта с всички подадени заявления, след което той е обсъден и приет от Обществено-експертния съвет по култура, а днес единодушно – и от Общинския съвет.

Културният календар на Община Плевен е в четири раздела. Първият раздел включва 23 традиционни и протоколни прояви, които се организират през годината. Това са чествания на националния празник Трети март, на празника на Плевен – 15 май, Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България и други. Тук са включени и тържествени концерти по различни поводи, кинопанорамата „Филмирай“, отбелязване на Деня на европейското културно наследство, изложба на Артшкола „Колорит“, Концерт-спектакъл на Общински хор „Гена Димитрова“, Фестивал „Фолклориада“ и други. Предвидените средства в този раздел са в размер на 153 800 лв. 

Вторият раздел е с 12 планирани културни прояви с национално и международно значение. Тук са включени събития като дванадесетото издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“, Нощ в музея, Международния куклен фестивал „Шарено петле“, Международния есенен джаз фестивал,  Биг бенд фест „От бай Дико…до Тико, тико“, отбелязване на 120 години музейно дело в Плевен, съвместен концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ с ПФА „Странджа“, Международния фестивал по маримба и ударни инструменти (през м. юни), Международния пленер по живопис „Плевен“ (м. август – септември), Оперния спектакъл „Травиата“ на Плевенската филхармония и Общински хор “Гена Димитрова” др.

В Плевен ще бъдат отбелязани и 90 години от рождението на академик Светлин Русев – подготвят се изложба в Художествена галерия „Илия Бешков“ и каталог. По повод годишнината ще бъде валидирана и пощенска марка с картина на известния творец.

Предвидените средства за всички планирани прояви във втори раздел са общо 213 500 лв.

Третият раздел е предвиден за съвместни проекти на Община Плевен с културни институти и различни обществени и творчески организации на проектен принцип. Предвидените средства тук са общо 20 000 лв. 

Раздел четвърти е за резерви, като сумата в тази част е 15 000 лв.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here