Виртуозната пианистка Пламена Мангова ще е солист на Плевенската филхармония

0
531
концерт - Пламена Мангова

Виртуозната пианистка Пламена Мангова ще е солист на Плевенската филхармония. Концертът ще е на 2 март, от 19 часа, в читалище “Съгласие 1869”. В програмата е включена Симфония № 8 „Недовършена“ от Фр. Шуберт и Концерт за пиано и оркестър № 4 от Франц Шуберт – Сергей Рахманинов. Събитието е посветено на 150-та годишнина от рождението на Рахманинов, както и на 70-тата годишнина на Плевенската филхармония. Диригент ще е Александър Гордон.

Пламена Мангова е родена в Плевен, където завършва НУИ “П. Пипков”, а след това учи при Марина Капацинская в НМА “Панчо Владигеров” – София. Продължава образованието си във Висшето музикално училище “Кралица София” в Мадрид, Испания, при легендарния Дмитрий Башкиров. Работи с Абдал-Рахман Ел Баша в музикалния колеж “Кралица Елизабет” в Белгия. Печели втора награда на изключително престижния конкурс “Кралица Елизабет” 2007 и започва блестяща международна кариера, която я отвежда до почти всяка точка на света.

Пламена Мангова е лауреат на много престижни международни конкурси за пиано и камерна музика, включително на конкурса за пиано Paloma O’Shea в Сантандер и конкурса за камерна музика Vittorio Gui във Флоренция. Плевенчанката свири с водещи оркестри като Staatskapelle Berlin, филхармониите на Ротердам, Люксембург и Токио, Филхармоничния оркестър на Френското радио, Белгийския национален оркестър, филхармонията на BBС Манчестър, оркестъра на RAI Торино, Симфоничния оркестър Чайковски, Английския камерен оркестър, Синфония Варсовия, Хонконгската симфониета, оркестър MDR Лайпциг, Симфоничен оркестър RTVE Мадрид, Фестивалния камерен оркестър на Вербие и симфоничните оркестри на Санкт Петербург, Трондхайм, Тайпе и Нова Зеландия.

Мангова свири в престижни зали и участва в значими фестивали. След записите на интеграл от творби за цигулка и пиано на Сергей Прокофиев с Татяна Самуил (за лейбъла Cypres), тя прави двоен албум с камерни творби от Шостакович за фирмата Fuga Libera. Първият й самостоятелен диск получава наградата „Златен Диапазон на годината 2007“. Вторият диск с камерна музика на Шостакович, реализиран с Татяна Мелниченко, Наталия Пришепенко и Себастиян Клингер е отличен с наградата на сп. „Пицикато“, Люксембург.

Запис на рецитала й с творби от Бетовен е високо оценен от сп. „Диапазон“, също и изпълнението на Бурлеска от Рихард Щраус с Националния оркестър на Белгия. Дискът с Клавирния концерт № 1 от Брамс с Белгийския национален оркестър получава възторжен отзив от Брейс Морисън в английското сп. „Грамофон“. Следват запис на камерни произведения със знаменития виолончелист Александр Князев и дискът „Мостове на любовта” с музика на Албена Петрович-Врачанска, номиниран за немската награда „Опус Класик“. Пламена Мангова е носител на престижните награди „Кристална Лира“ и „Златно перо“.

Сред най-ярките й изяви през сезоните 2021/2022 и 2022/2023 е рецитал с представяне на новия й диск „Съкровени писма” с произведения на Роберт Шуман, Клара Шуман и Йоханес Брамс в зала Gaveau в Париж. Премиерата на диска се състоя на 21 септември 2022 г. в Градската художествена галерия на Варна – по време на Европейския музикален фестивал.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here