Футболни фенове продължават да възстановяват паметниците в Плевенско – апелират за подкрепа

0
708
паметници

Футболни фенове продължават възстановяването на паметниците в Плевенско и апелират за подкрепа. В момента тече кампания за паметниците в с. Опанец, с. Ясен и гр. Долна Митрополия. “Тъй като те са сериозни по мащаб, ще отнеме време и средства за тяхното възстановяване, а и горещото време възпрепятства работата. И в трите населени места имаме подкрепата на местни родолюбци и патриоти и сме убедени, че ще завършим успешно начинанието си. Ако все пак и други искат да помогнат, нека се свържат с нас”, споделят инициаторите на патриотичното дело.

В началото на тази година феновете на ЦСКА в Плевен от фракция LEGION решиха да инициират кампания за възстановяване и поддържане на паметниците в град Плевен и областта. На фокус са мемориалите, увековечаващи подвига на офицерите и войниците, загинали в битката за Плевен през 1877 г.

Проведени са няколко срещи с ръководството на Регионалния военноисторически музей – Плевен, и обсъдени всички детайли относно дейностите, а реставраторите от музея дават ценни препоръки как да се извърши почистването и възстановяването. През зимните месеци са посетени и заснети всичките паметници, за да има яснота какво е актуалното им състояние.

“Около 90 са паметниците от Руско-турската освободителна война на територията на Област Плевен. Паметниците, които се намират в Скобелевия парк, Лавров парк до с. Горни Дъбник и парка в с. Телиш се поддържат в някаква степен и тях решихме да оставим за най-накрая. Останалите паметници условно разделихме на два етапа. През първия ще почистим и възстановим 28 обекта, разположени в землищата на 14 села около Плевен. След пълното възстановяване на всичките ще продължим нататък. Във втория етап ще се занимаваме само с паметниците в селата Гривица и Радишево, защото там са много – само в двете села са общо 27. “Надяваме се кампанията да завърши успешно и да постигнем целта си”, споделят доброволците.

До момента са възстановени паметниците в селата Згалево, Крушовица, Садовец, Опанец, Тотлебен, Пелишат, Брестовец и др.

Желаещите да подпомогнат благородната патриотична кауза могат да се свържат с доброволците на legionpleven@abv.bg и чрез групата във Фейсбук: Pametnitsi.Pleven.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here