Фолклорен състав от НУИ “Панайот Пипков” – Плевен представя България на международен детски фестивал в Полша

0
843
НУИ

Фолклорен състав „Плетеница“ от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен представя България на 29-я Международен детски фестивал „Децата на планината“, който се провежда от 24 до 31 юли в гр. Нови Сонч, Полша, информира Илиан Илиев – хореограф и художествен ръководител на Детския танцов ансамбъл V-VIII клас на НУИ “П. Пипков“. Във фестивала участват и стотици млади таланти от Литва, Румъния, Словакия, Хърватска, Украйна и Полша.

Възпитаниците на елитната плевенска гимназия са избрани след селекция, проведена в началото на 2022 г. от организаторите на престижния музикален форум и от представители на местната полска община. В последствие е проведен вътрешен подбор на изпълнителите от трите направления на НУИ “П. Пипков”: народно пеене, народни танци и народни инструменти, за да бъде сформиран представителният състав „Плетеница“, в който участват ученици от 4 до 9 клас.

Международната творческа среща е открита вчера с водосвет за здраве и дефиле на многобройните участници по улиците и площадите на града. Плевенчани поднасят на домакините емоционални подаръци, сред които и картини, създадени от възпитаници на НУИ “П. Пипков” – Плевен в специалността “Изящни изкуства” с ръководител Валентин Асенов – Хъкъла. Сред многонационалното богатство от костюми и ритми, българите се открояват с чудесна визия и впечатляващо акапелно изпълнение на песента “Росен, росен” в обработка на Красимир Кондов.

По регламент всеки от гостуващите състави е придружен от полски състав, с който се побратимява и изгражда приятелски отношения по време на фестивалните дни. “Интересно е, че всички двойки състави ще имат съвместна дейност, по време на която ще разучават различните песни, танци и инструменти на партньорския състав”, информира още Илиев. В предстоящите дни на фестивала децата и ръководителите са ангажирани с много концерти, участия и гастроли в различни близки населени места.

Плевенските таланти и техните преподаватели са подготвили еднородни и смесени танци от различните фолклорни области на България. “Ще покажем на публиката и акапелното пеене, което е много характерно и специфично за нашия фолклор. Част от децата от специалност “Народно пеене” ще се изявят и индивидуално със съпровод на народни инструменти – с тези изпълнения ще се представим в по-широките програми”, поясни Илиев.

Ключов момент във фестивала са националните дни на всеки от участниците, които ще представят своите обичаи, занаяти и обредни моменти. Българите ще покажат 3 основни обредни момента, следващи хронологично в календара ни: изработване на сурвачки, на мартеници – ярък символ на българската култура и българския народ, и на кукерски маски с материали, осигурени от организаторите. “Идеята е нашите полски приятели от побратимения състав да се докоснат до традициите, бита и характера на българина. В националния ден на България ние ще организираме една такава творческа работилница за другите участници. Ще представим и български продукти, нашето училище и град Плевен по най-достойния начин”, информира още Илиев.

Ръководители на плевенчани са техните преподаватели Красимир Кондов – диригент на Детския народен хор и ръководител на сформирания оркестър, Силвия Хайдърска – помощник-диригент, Галина Георгиева – помощник-хореограф, Мартин Йорданов – корепетитор-акордеонист, Борислав Иванов – старши преподавател по гъдулка и ръководител и диригент на народния оркестър, и Илиан Илиев – хореограф и художествен ръководител на Детския танцов ансамбъл V-VIII клас на училището. Важен член на групата е и Ренета Росева, начален учител в НУИ “П. Пипков” – Плевен, която е в ролята на преводач и координатор между плевенските участници и полските организатори.

“Благодарни сме на всички, които съдействаха за организирането на това пътуване и участие. Голяма заслуга има директорът на НУИ “П. Пипков” Румен Тодоров, от когото получихме морална и финансова подкрепа. На него дължим и чудесната сценична визия на децата, която е резултат от обновения гардероб на училището”, коментира още Илиан Илиев.

Изявата на плевенския състав при откриване на фестивала може да видите тук (на 1:08:36):

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here