Фестът „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ събира за шеста година изявени музиканти

0
549
„Jazz под звездите на Деветашкото плато“

Фестът „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ събира за шеста година изявени музиканти на 26 септември от 19 часа. Участниците са Велека Цанкова – вокал, Петър Терзиев – вокал, Невилиян Гемижев – кларинет, Петър Момчев – саксофон, Венцислав Благоев – тромпет, Владислав Мичев – тромбон, Димитър Благоев – китара, Константин Костов – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, и Кристиан Желев – барабани. Специалните участници са джаздамите от читалище „Развитие“ от село Горско Сливово.

Константин Костов е роден във Враца, където започва заниманията си по пиано при Петър Карагенов. Продължава образованието си в Музикалното училище „Панайот Пипков“ в класа на Елеонора Карамишева, а след това се дипломира в Музикалната академия в Мюнхен в класа на Леонид Чижик. Днес Константин Костов е концертиращ джазпианист и преподавател в Hochschule fur Musik und Theater Munchen – Университета за музика и сценични изкуства в Мюнхен. Свирил е в много градове на Германия и Япония, както и в Русия, Италия, България. Знае немски, английски, полски, руски, сръбски, малко японски.

В края на април Константин взе участие в концертния проект Jazz Migrations, представящ наши пианисти, които живеят в чужбина. През последните години той работи и в Полша, където активно се изявява с полски джаз музиканти. Предпочита modern jazz, crossover jazz, folk jazz, неравноделните ритми и източната мелодика. Преди дни плевенчани имаха огромната радост да чуят Константин Костов на сцената на Есенния джаз фестивал „Плевен“ 2020, а в края на месеца ще се представи пред компетентната аудитория на феста „Jazz под звездите на Деветашкото плато“.

Времената са трудни и повдигат много въпроси, но ние решихме, че провеждането на фестивала не е един от тях. Затова в края на септември ще ви потопим в една по-лирична и камерна атмосфера, този път на поляната в двора на къща “Онгъл”, село Кърпачево. Там ще импровизират за вас едно ядро от опитни музиканти, които подкрепят фестивала от самото му начало, заедно с някои нови, млади лица, които са смели в творческите си експерименти и също прегърнаха идеята. Въпреки различния формат тази година, ние сме уверени, че с ваша помощ ще съхраним традицията и ще останем верни на идеите за хармония между природа и музика, приемственост и свобода“, споделят организаторите.

„Джаз под звездите“ е инициатива от проекта на сдружение „Деветашко плато“ за съживяване на българските села. Селата са 10 – Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци. И въпреки че са в различни общини на Централна Северна България, ги обединява това, че се намират на Деветашкото плато. Сдружение „Деветашко плато“ е основано през 2008 г. от над 140 местни дейни хора с различна възраст и занимания, сплотени от желанието да бъдат полезни за подобряване на живота в района.

Фестивалът на Деветашкото плато е нетрадиционен, некомерсиален и с мисия. Мястото е поляната край пещерата Гарваница между селата Кърпачево и Горско Сливово. Независимо от прогнозата за времето хора от различни краища на страната и от чужбина се събират, за да оживят района с музика.

Входът е свободен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here