Етнически българи от румънското село Извоареле посетиха Плевенския край и се запознаха с историята на предците си

0
249
Българи от Румъния

Кметът на Община Плевен се срещна днес с група етнически българи от с. Извоареле, област Телеорман, Румъния. Според исторически сведения техните предци са от плевенското село Ралево, информират от пресцентъра на Община Плевен. Те са се преселили в северната ни съседка преди 200 години, спасявайки се от турското владичество. Извоареле е основано като село с изцяло българско население.

Днес потомците им, които са създали Дружество „Български корени” с председател Адриан Куне, със съдействието на Фондация „Бъдеще 2008” посещават Плевенския край, за да се запознаят с родното място на своите предшественици, да научат повече за тях с цел съхраняване на българската си идентичност, традиции и обичаи. Извоареле вече има договор за партньорство със с. Обнова, Община Левски.

Георг Спартански запозна представителите на Извоареле с историята на Плевен и с общи за България и Румъния знакови събития от Руско-турската освободителна война 1877-78 год. От своя страна той обеща пълно съдействие за откриване на повече информация за далечните им предци чрез Регионалния исторически музей – Плевен, както и изрази готовност за бъдещо сътрудничество.

По-късно групата от Извоареле посети Панорама „Плевенска епопея 1877”. В утрешния ден предстои вълнуваща среща с жителите на кметство Ралево.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here