Екипът на ОУ „Васил Левски“ в Плевен, ученици и граждани ще поднесат цветя пред паметника на Апостола в двора на школото

0
786
Паметник на Апостола в ОУ

Екипът на ОУ „Васил Левски“ в Плевен ще сведе глава пред делото на Апостола. Днес, 18 юли, честваме 183 години от рождението на великия български национален герой. По неписана традиция учители, ученици, родители и граждани през целия ден се стичат в двора на школото, носещо името на недостижимия син на България, за да поднесат цветя пред паметника му. Няма предварителна организация, но през целия ден пъстро множество оглася мястото, на което му прилича да пази духа на Апостола.

„Никога не е имало организирано честване, съвсем спонтанно идват всички, които желаят – ученици, колеги, родители, граждани, бивши ученици. Поднасят цветя на паметника пред входа на училището, снимат се и това е. През последните години все повече хора чувстват потребност да изразят по този начин признателността си към Апостола – без организации и графици. Това много ме радва. Водят и много малки деца и чувам как им разказват за Левски“, сподели за „Духът на Плевен“ Таня Тонева, директор на ОУ „Васил Левски“ в Плевен.

На 18 юли през 1837 г. в град Карлово се ражда един от най-смелите герои на България, който оставя огнена диря в народната памет, съвест и история – Васил Левски. Той е гениален теоретик и революционер, стратег и организатор на българското националноосвободително движение през 60-те и 70-те години на ХІХ век. За няколко години, почти сам, създава множество революционни комитети из българските земи, които после са основата на Априлското въстание и на Освобождението на България, а демократичните му идеи са идеал, недостигнат и днес.

Името на Васил Левски ще остане завинаги като символ на безсмъртие и пример за родолюбие в сърцата на българския народ.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here