Джейлян Демирев и неговите танцьори представиха блестящо Плевен в грандиозния фолклорен спектакъл “Шуменската гара” в НДК

1
2506

Джейлян Демирев и ръководените от него Клуб „Северняците“ и Танцов състав “Вита” при Медицинския университет представиха достойно Плевен в най-грандиозния танцов спектакъл в историята на българското танцово изкуство – „Шуменската гара“. Събитието се състоя на 11 май 2024 г., в Зала 1 на НДК – в Деня на Светите братя Кирил и Методий и празник на град Шумен. Организатори са Фондация “Българе” и сдружение „Асоциацията на хореографите. Продуцент, сценарист и режисьор на спектакъла беше Христо Димитров.

На сцената в общ спектакъл се представиха над 1 500 танцьори от над 40 танцови формации от цялата страна. Те показаха красотата на българския фолклор, преминавайки през моменти от историята на град Шумен. Представлението предложи разнообразие на музика, танци и костюми, създаде добро настроение и хумористични моменти, показа съчетание на танцови стилове с оригинален сценарий и добра режисура. Продуцент, сценарист и режисьор на спектакъла е Христо Димитров – хореограф и ръководител на ансамбъл „Българе“.

Преди началото на спектакъла всички участници се хванаха на “Най-дългото хоро“, което се изви пред НДК. Началото на тази традиция беше положено мината година – преди първия по мащабите си спектакъл “Заедно”, създаден от същите организатори. Тази година танцьорите изписаха чрез своите танци буквите АХБ – абревиатурата на Асоциацията на хореографите в България. “Това беше невиждана красота от различни носии от цяла България! Всички участници танцуваха заедно и бяха невероятни щастливи”, разказа за “Духът на Плевен” Джейлян Демирев.

Тази мощна позитивна енергия танцьорите пренесоха и на сцената на Зала 1 на НДК – в спектакъла “Шуменската гара”, който представя красотата на българския фолклор, преминавайки през различни моменти от историята на град Шумен. Чрез оригиналния сценарий и добрата режисура бяха представени многообразието на българските народни танци, костюми и музика, жизнерадостното и жизнеутвърждаващо светоусещане на народа ни, който винаги е намирал пътя във времето чрез единението и вярата си.

В общия музикален пъзел плевенските 105-ма танцьори от Клуб “Северняците” се отличиха с авторска композиция на хореографа и художествен ръководител на състава Джейлян Демирев. Те пресъздадоха завръщането на част от бесарабските българи в България, като танцуваха на молдовска музика. Публиката аплодира с възторг ярката изява на най-многобройния състав на сцената. В танца се представиха заедно деца и възрастни от Клуб “Северняците”.

“Желаещите да видят тази композиция могат да заповядат на 8 юни 2024 г., от 10 ч., в Летния театър в парк “Кайлъка” в Плевен, където ще се проведе X-то издание на Националния фолклорен фестивал “Любимото ми хорце”, информира Джейлян Демирев.

Другият състав, който представи Плевен в грандиозното фолклорно събитие в София, беше Танцовият състав “Вита” с ръководител отново Джейлян Демирев при Медицинския университет в града. Студентите-танцьори бяха облечени в разпознаваеми костюми на милосърдни сестри и пресъздадоха чрез танца си посрещането и лечението на ранените от войната. В един от моментите танцуваха заедно с артистите от Ансамбъл “Българе”, което провокира публиката да избухне в неудържими аплодисменти.

“И двата състава от Плевен се представиха  блестящо! Изключително благодарни сме за подкрепата, която ни оказа доц. д-р Емилияна Конова, управител на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и Пловдив!”, признателен е за съдействието Джейлян Демирев.     

1 коментар

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here