Баща и дъщеря: Изложба с живопис на Дило Дилов и Долорес Дилова ще открият в Артцентър “Плевен”

0
169
Дило Дилов, Долорес Дилова

Изложба с живописни платна на Дило Дилов и Долорес Дилова ще бъде открита в Артцентър “Плевен” на 22 май, от 18 ч.

Дило Дилов (1914-1984) е български художник, роден е на 10 юли 1914 г. в с. Лазарово (Враца). След завършване на гимназията, живее и работи в София, а през 1937 г. заминава да учи в Художествената академия в Белград. Негов преподавател е проф. Мило Милунович – възпитаник на френската живописна школа и последовател на Сезан, а атмосферата, в която следва, е пропита от естетическите принципи на импресионизма и постимпресионизма.

Поради войната последната година е принуден да се върне в България, като се дипломира в Софийската художествена академия при проф. Никола Ганушев през 1942 г. Въпреки тогавашните разбирания за традиционната живопис, Дило Дилов остава верен на импресионизма и модерната европейска живопис. В този стил работи до края на своя живот и остава негов ярък представител в българското изобразително изкуство.

Дило Дилов
Дило Дилов

В периода 1960 до 1974 г. е творчески секретар на Групата на художниците в Плевен. Член е на Съюза на българските художници (СБХ) – София от 1957 г. и на Управителния му съвет до 1984 г. През 1958 г. организира откриването на Художествената галерия в Плевен. Открива две самостоятелни изложби в София през 1968 и 1976 г., една в Плевен, в Ловеч и Ростов на Дон в Русия. Посмъртно са организирани три юбилейни изложби. През 1983 г. работи в ателиетата на СБХ в Париж.

Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, почти всички галерии в страната и много частни колекции у нас и в чужбина: Австрия, Франция, Югославия, Чехия, Румъния, Унгария, САЩ, Русия, Япония, Кипър, Германия, Тунис и др. Двукратно печели Конкурса за Наградата на София с творбите си “Александър Невски” и “Народният театър”Иван Вазов”. 

За приноса му в областта на изобразителното изкуство Дило Дилов е удостоен със званието “Заслужил художник” през 1972 г. и посмъртно с “Почетен гражданин” на Плевен. 

В плевенската Художествена галерия “Илия Бешков” подредиха изложба с творби на големия художник по повод 110 години от рождението му. Работите са от фонда на галерията и представиха цялостния творчески път на автора, а експозицията беше открита на 11 април 2024 г.

Творческата щафета поема една от двете дъщери на Дило Дилов – Долорес Дилова, която също е изявена българска художничка. Тя притежава отличителен стил и колорит, разпознаваема искрена творческа автентичност, намерила отдавна признание, както чрез обичта на интелектуални почитатели, така и чрез много международни и родни престижни отличия. Не спира да се развива като творец, да обогатява емоциите си и да надгражда уменията си, като не изневерява на наследеното светоусещане и уроците на своя баща – яркия импресионист Дило Дилов, свързал творческия си и житейски път с Плевен. Долорес Дилова изследва природата като основен извор на вдъхновение, на красота и хармония, създавайки емоционални своеобразни алегории на портрети на пейзажи.

Долорес Дилова
Долорес Диловаq снимка: архив

Платната й са омагьосващи и покоряват публиката с ярка емоция, хармония, безкомпромисна естетика, мека енергия и специален колорит. Природата през очите и изразните средства на плевенчанката оживява по неподражаем начин, който магнетично притегля зрителя към себе си, а той потъва с всичките си сетива в това измерение на красотата, която храни душите с невидимия, но животворящ хляб на стойностното изкуство.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here