Кметът д-р Валентин Христов: Нашият общ дом е Плевен и всички ние сме Плевен

0
85
Празник на Плевен

С тържествено издигане на знамената на централния площад „Възраждане“ в присъствието на стотици плевенчани и гости на града днес започна тържественият ритуал за Празника на Плевен – 15 май. Със свое Решение № 287 от 15 март 2001 година Общински съвет – Плевен обявява датата за празник на града ни. Изборът е свързан с Пролетния плевенски панаир, който през 30-те години на XX век е бил едно от най-големите икономически събития за региона в този месец на годината. Днес празникът на Плевен има други измерения – тържество на духа, културата и любовта към родното място.

Събитието уважиха представители на държавната и местната власт, представители на политически сили, институции, дейци на образованието и културата, много семейства. Сред гостите бяха и делегациите от побратимени на Плевен градове – Плоцк (Полша), Браила (Румъния), Битоля и Кавадарци (Република Северна Македония).

Изпълнителите от Общинският хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков откриха ритуала с химна на Р. България и химна на Европа. Свещеници от православните храмове в града отслужиха празничен молебен за здраве и благоденствие на плевенчани пред иконата на Св. Георги Победоносец, който е закрилник на града,. Приветствие за празника отправи към всички кметът д-р Валентин Христов. В словото си той подчерта, че на 15 май се отбелязва и Международният ден на семейството: „Нашият общ дом е Плевен и всички ние сме Плевен. От нас зависи какво е общото ни настояще и какво ще постигнем в бъдеще. За да стане Плевен по-добро място за живеене, са необходими сили, визия и грижа и плевенчани ще живеем в един по-добър град. Пожелавам на всички здраве, защото когато човек е здрав, той има планове и надежди. Нека Свети Георги – покровителят на нашия град, ни закриля в делата“, каза в словото си д-р Христов.

Поздравителни адреси за празника изпратиха президентът на Република България Румен Радев, кметът на град Битоля (Северна Македония) д-р Тони Коняновски, Националното сдружение на общините в Р България, Асоциацията на българските градове и региони, Националният център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти към Министерството на образованието и науката, областният управител на Област Плевен, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ – бригаден генерал Юлиян Радойски, Регионалната служба „Военна полиция“ с началник Румен Цветков, началникът на затвора Плевен – старши комисар Стефан Стефанов, кметът на Община Банско – Стойчо Баненски.

Празничният ден продължи с концерт на малките танцьори от школа „Спирит“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here