Две гостуващи живописни експозиции на дами ще бъдат представени за 8 март в ХГ “Илия Бешков”

0
334
Художествена гаерия

Две гостуващи живописни експозиции на дами ще бъдат представени за 8 март – Международния ден на жената, в Художествена галерия “Илия Бешков” в Плевен, информираха от културния институт. Ценителите на изобразителното изкуство могат да видят творби на Олга Шаханова – Шишкова от ХГ „Никола Маринов“ – гр. Търговище, и подбрана колекция с произведения на художнички от Частен музей „Арете“.

Олга Шаханова е родена на 6 юли 1895 г. в Пловдив, където завършва гимназия, а след това – и Художествената академия в София в класа по живопис на проф. Иван Мърквичка през 1920 г. До 1925 г. преподава живопис в Образцовата гимназия в София, а 5 години по-късно напуска България. Пътува, живее и рисува в Естония, Латвия, Финландия и Германия. Съпруга е на известния индустриалец и производител на вина Шишков.

През 1946 г. се завръща в родината. Била е член на Дружеството на южнобългарските художници и член на Дружеството на жените художнички, както и негов председател. Член е на Съюза на българските художници от неговото основаване през 1949 г. Има самостоятелни изложби в Рига, София, Пловдив, Хелзинки, Вибор, Тампере, Финландия, Кьолн и др., участва и в много общи експозиции.

В края ня 60-те години Олга Шаханова заминава за Атина. Известно време живее и рисува там. От СБХ нейни творби са включвани в представителни изложби в Ню Йорк, Белград, Франция, Англия, Латвия. През 1975 г. има 10-та самостоятелна изложба в София – открита от Любен Маслинков.

Шаханова работи в областта на живописта и приложното изкуство (работи сребро), като мотивите й са наситени с художествена романтика. Рисува пейзажи, интериори, натюрморти, като най-прочути са интериорите. В тях хората са пресъздавани в особено интимна, обичайна атмосфера. Наситени с жива багра, те стават близки, родни на почитателите и (особено ценени са в чужбина). Умира на 10 ноември 1978 г. в София.

Нейни творби са притежание на колекции във Финландия, Естония, Германия, САЩ, Гърция, България. Една от известните й работи е портрет на Васил Левски, който е собственост на Президентсвото на Република България.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here