Дружеството на плевенските художници открива Есенен салон и връчва наградата „Св. Пимен Зографски“

0
465
ХГ

Дружеството на плевенските художници ще открие традиционния си Есенен салон на 2 ноември 2023 г., от 17,30 ч., в ХГ “Илия Бешков”. В него ще се представят близо 40 автори с творби в различни жанрове на изобразителното изкуство и с разпознаваеми стилове. Организатори на проявата са Община Плевен, Дружеството на плевенските художници и ХГ “Илия Бешков”

Както всяка година по това време, ще бъде връчена и наградата „Св. Пимен Зографски“ – на името на зографа, монах и лечител, архитект и строител от края на ХVI и началото на ХVII в., който българските художници избират за свой закрилник.

Носител на миналогодишната награда за творчески постижения „Св. Пимен Зографски“ беше художникът Кънчо Кънчев. Доайенът на плевенските художници беше определен да получи отличието след гласуване от всички присъстващи на церемонията по откриването на Есенния салон художници – членове на Плевенското дружество. В началото на събитието Кънчо Кънчев бе удостоен и с още едно отличие – Почетен плакет на Община Плевен, за цялостно творчество и преподавателска дейност. Наградите връчи кметът на Община Плевен Георг Спартански.

През 2021 година жури присъди приза на художниците Хинко Хинков и Иван Велчев – Йово. 

Наградата „Св. Пимен Заграфски“ се връчва от Дружеството на плевенските художници и Община Плевен от 2009 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here