Дружеството на писателите в Плевен представи своя литературен годишник Алманах “Мизия”

0
413
Лалка Павлова
All-focus

Дружеството на писателите в Плевен представи своето годишно издание за литература, изкуство и публицистика Алманах “Мизия”.  Срещата с почитателите на стойностното слово се състоя снощи в Художествена галерия – Дарения “Колекция Светлин Русев”.

Музикалните изпълнения на Хор “Звъника” с ръководител Ваня Делийска донесоха добро настроение в артистичната зала. Обзор на изданието направи Ангел Христов, със свой анализ се включи и Лалка Павлова, а водещ беше Албена Декова, председател на Дружеството на плевенските писатели.

На 267 страници Алманах „Мизия” е събрал част от продукцията на писателите и поетите от Плевен и региона. Включени са текстове за историята на града и региона, литературна критика, публицистика и мемоаристика, произведения за деца, хумор и сатира, преводи, добре поднесен обзор за литературната продукция от 2021 и 2022 г.

По традиция със свои творби в изданието участват и почетните членове на Дружеството на писателите, свързани с неговата история и съвременност. Включени са и творби на починали автори, оставили светла творческа диря след себе си.

Читателите ще се срещна и с творбата на Иван Вазов “Ерусалимите на българската признателност”, писана след посещението на патриарха на българската литература в Плевен, Пордим и Бяла, които са свързани с Руско-турската освободителна война. В същата линия е и историческото четиво от Лалка Павлова „Плевен – първата крачка към свободата”.

Представени са и изявени художници чрез репродукции на техни картини от фонда на Художествената галерия „Илия Бешков”: Кирил Тодоров, Христо Бояджиев, Илия Милков, Гено Генов, Виолета Гривишка, Юри Буков, Константин Симеонов, Хинко Хинков, Красимир Люцканов и Калин Павлов.

Със свои творби в броя са включени поетите Лалка Павлова, Албена Декова, Гюлшен Алиева, Елена Вълкова, Татяна Любенова, Здравка Шейретова, Осман Мустафов, Христина Комаревска, Ена Цветанова, Нина Чилянска, Наташа Басарова, Весела Димова, Ирена Цветкова, Зоя Минева, Людмила Стоянова,  Евгения Вътева, Валери Петров, Страхил Ерменков, Ваня Петкова, Ема Пенчева, Велина Ценкова, Боян Горанов, Люлин Занов, Илко Иларионов, Петко Недялков и др. Тук са и творби на младите автори Асан Хаджипехливанов, Борис Борисов и Мая Христова.  

На страниците на алманаха са включени още Георги Домусчиев с негов разказ от годините след робството, поетът и белетрист Марий Ягодов, представен от Лалка Павлова, и пространният разказ на Любомир Духлински за родения в Плевен и починал рано, едва на 24 години прозаик и поет Георги Смолянов – публикуван е негов разказ, отпечатан в сп. „Извор” през 1892 г.

Читателите се срещат и със значими и ярки творби на Георги Константинов, Христо Ганов, Найден Вълчев и Иван Радоев, както и на напусналите този свят творци Димитър Цанов, Генадий Николов, Венета Николова.

Интригуващи са и стихотворенията и разкази за децата, както и рубриката “Хумор и сатира”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here