Пианистката Дора Делийска гостува на Плевенсkата филхармония със своя музикален проект “Метаморфози”

0
582
Дора Делийска - концерт

Пианистката Дора Делийска ще гостува на Плевенсkата филхармония със своя музикален проект “Метаморфози”. Концертът ще е на 3 ноември, от 19 часа, в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“. Диригент ще е маестро Найден Тодоров, директор и главен диригент на Софийската филхармония.  

Премиерата на “Метаморфози” се състоя с оркестъра на Пловдивската опера на 25 ноември 2021 г. Чаровната плевенчанка, която живее във Виена, работи интензивно няколко месеца, за да реализира тази своя идея, която има собствена драматургична концепция. Досега тя е създала множество проекти за соло пиано, като изгражда нова музикална структура чрез деконструиране на вече композирани музикални клавирни цикли (Шопен етюди, Бах прелюдии и фуги, Лигети етюди и т.н.).

„В актуалния ми проект търся по-мащабен звук и образни идеи, затова той е разработен за пиано и оркестър. Вярвам, че тази интензивна музика създава у слушателя силни емоции и чувство за взаимни възприятия. Това е може би най-големият дефицит в нашето общество през последната година и половина – да се чувстваме обединени и че принадлежим заедно“, коментира по повод “Метаморфози” Дора Делийска.

И допълва, че има много композитори, които са използвали заглавието „метаморфози“ за своите произведения. В нейния проект тя разглежда тази тема не само като композиционен стил, но и като философска и художествена концепция. „Метаморфозите могат да възникнат като емоция, или да вземат интелектуален обрат. Концепцията се основава на идеята, че изкуството винаги може да се променя, да варира и чрез метаморфозата да се появи нещо ново, без ограничения във времето“, споделя Делийска. 

Програмата се състои от произведения, които са изградени върху тема с вариации. Темата „Dies Irae“ е вътрешната връзка между произведенията. „Тя се среща в две от пиесите за пиано и оркестър – Ф. Лист пише своят „Totentanz“ въз основа на тази тема, а Рахманинов използва същата тема в своята Вариация за Паганини (например във Вариация № 7).

В програмата ще бъде включена и емблематичната творба „Метаморфози“ от Хиндемит. Това е симфонично оркестрово произведение в четири части, базирано на клавирни теми от Карл Мария фон Вебер. Хиндемит композира това произведение през 1944 г. Оригиналната тема е семпла и кратка, която чрез своята метаморфоза е превърната в грандиозно оркестрово произведение“, пояснява изявената пианистка, която очаква и много почитатели от Плевен да посетят концерта й в Пловдив.

През последните години Дора Делийска се утвърди като клавирен изпълнител, чийто концертни изяви, аудио и видео записи са високо оценени от критиката. Репертоарът й включва творби от Бах до Капустин. Има издадени 10 CD и не спира да търси нови перспективи в клавирното изпълнителско изкуство, впечатлява с нетрадиционните си идеи и проекти.

Дора Делийска е родена в Плевен, където завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” в класа на Елеонора Карамишева – именитата преподавателка не пропуска изява на плевенска сцена на своята изявена ученичка, както и да я поздрави с цвете в ръка след финала на концерта й. Чаровната плевенчанка живее във Виена, Австрия, където развива своята професионална кариера след завършването на Академията по музика (Universität für Musik und darstellende Kunst). Концертира като солист в престижните виенски зали „Музикферайн“ и „Концертхаус.“

Има концерти в Азия и Южна Америка, съпътствани с майсторски класове. Работи в сътрудничество с Надя Кръстева, Адриан Ерьод, Хариет Крайг, Йури Ревич и др. Дора Делийска е представител на фирмата за пиана „Бьозендорфер”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here