Диригентът Иванка Делийска споделя свои творчески и житейски моменти в книгата си “Моите стръмни пътеки”

0
541
Иванка Делийска (вляво) и Хор
Иванка Делийска (вляво) и Хор "Звъника"

Иванка Делийска, оперна певица и диригент на плевенския Смесен детския хор “Звъника”, споделя свои творчески и житейски моменти в книгата си “Моите стръмни пътеки”. Премиерата на творбата ще е на 4 ноември, петък, от 17,30 часа в Художествена галерия “Илия Бешков”. Редактор на книгата и автор на предговора е известната плевенска поетеса Весела Димова.     

Иванка Делийска е родена в село Черни Вит и от ученичка тръгва по пътя на музиката. Развива своя талант в класа по оперно пеене на Дора Гложенска в плевенското Музикално училище. Има своите незабравими мигове като солистка на Плевенската опера “Христо Бръмбаров”. По стечение на обстоятелствата кариерата й на солов класически изпълнител приключва, но започва нова: тази на диригент. Преди повече от 30 години е поканена да работи в Центъра за работа с деца в Плевен, в който тя създава Смесения детски хор “Звъника”.

Поколения плевенчани са израснали в този състав и са се формирали като личности и ценители на красивата музика. Хорът има многобройни престижни отличия от наши и международни конкурси. Сред последните призове е втората награда от X-я Международен хоров фестивал в Паралия, Гърция, която талантливите деца и тийнейджъри спечелиха през септември месец 2022 г. Ваня Делийска, както е по-известна, е „Почетен гражданин на община Плевен“, носител е и на наградите „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци, на Почетния знак на Народното събрание и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here